1.4.2023 jsem udělal objednávku zboží Logitech MX Master 3S Universal Graphite, které bylo označeno cenovkou "CENOVÁ BOMBA", za cenu 999,-. Všiml jsem si této akce s kamarádem, který ale stihl objednat dokud bylo zboží uvedeno skladem, a přišla mu o pár dní později, já objednal až když bylo u skladové dostupnosti uvedeno "na objednávku" (ale šlo zaplatit, což jsem taky udělal) a poté v přehledu objednávek jsem viděl zpracování objednávky a předpokládané dodání dodavatelem za zhruba 14 dní. Co mě ale nemile překvapilo bylo, že druhý den jsem obdržel informační e-mail o odstoupení kupní smlouvy ze strany Alzy na základě VOP, z důvodu zjevně chybné cenovky u zboží. Protože vím, že i když obchodník má v nabídce chybu ceny, tak přistupují k dokončení objednávky ke spokojenosti zákazníka, v což jsem doufal i u Alzy po tomto e-mailu, když jsem zkoušel volat na infolinku, poté i psát přes formulář na webu, ale vždy jsem se dozvěděl jen to, že je pro nákupčího těchto myší nemožné mi ji za tuto cenu prodat, a nabídli mi na lince jen 100,- Kč slevu na další nákup. Já bych ale chtěl moc rád tu myš za tu cenu koupit, protože opravdu si nemyslím, že cenovka s označením "CENOVÁ BOMBA" je zjevně chybná pro zákazníka. Možná kdyby to bylo 90%..., ale i tak bych si já z pohledu zákazníka mohl myslet, že se jedná o jarní výprodej. Každopádně sleva byla kolem 60%. Je to poznat i v pluginu od hlídačshopů.cz, že tam taková cena byla, mám to za tu cenu i v objednávkách jako zrušeno... a jsem ochotný uhradit částku 999,- okamžitě, ale mrzí mě neprozákaznický přístup Alzy k dané věci.
Logitech MX Master 3S Universal Graphite, https://www.alza.cz/logitech-mx-master-3s-universal-graphite-d7159866.htm
Byl bych velice rád, kdyby se dal obchod dokončit za uvedených podmínek ceny zboží ve zrušené objednávce - tedy kdyby mi byla vytvořena objednávka v profilu Alzy, já bych obratem na platební údaje z faktury uhradil (dodání bych preferoval formou stejně jako při prvotním objednání).
V tomto případě se jedná o odstoupení od smlouvy ze strany prodávajícího, které je možné pouze ze zákonem stanovených důvodů nebo dohodou mezi stranami.
Zde došlo k dohodě mezi stranami okamžikem, kdy spotřebitel přijal slevu na další nákup nabízený společností. Vzhledem k tomu, že došlo k řádnému odstoupení od smlouvy, nemá prodávající již povinnost zboží za zvýhodněnou cenu spotřebiteli dodat.
Pokud by spotřebitel slevu nepřijal, platilo by podle § 1734 OZ, že změní-li se po uzavření smlouvy okolnosti do té míry, že se plnění podle smlouvy stane pro některou ze stran obtížnější, nemění to nic na její povinnosti splnit dluh. Uvedení chybné ceny u zboží tedy není důvodem pro jeho zrušení.
Dobrý den, děkuji za Vaši zprávu a společnosti dTest za vyjádření.
Produkt: "Myš Logitech MX Master 3S Universal Graphite" Vám za původní cenu rádi nabídneme.
Prosím Vás tedy o vyčkání na telefonický kontakt.
S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Komentář: Děkuji dTestu za pomoc a společnosti Alza za kladné vyřízení ❤️. Jen škoda že to nešlo dřív když jsem zkoušel přes zák. podporu. Ale jsem moc rád aspoň za tento výsledek.