HP TRONIC Zlín, spol. s r.o.

#66431Poškození zboží během reklamace

5 měsíců 7 dnů

20.04.2023, před rokem

Pavel Lukáš Šefčík

Podal jsem reklamaci notebooku na pobočce Datartu. Při reklamaci jsem si notebook nafotil. Zaměstnanec měl špinavé ruce, zbavil se počítač ochranných obalů. Poté napsal do reklamačního protokolu, že je notebook umatlaný, ale upatlaný byl od něho. V reklamačním protokolu bylo napsáno pouze škrábance na klávesnici, s tím souhlasím. Během reklamace mi přišla fotka, na které je počítač zničený. Na fotce je vidět, že se na notebooku objevili fleky, které zde dřív nebyly. Klávesnice je poškozená, klávesy A, S, D, W jsou zničené, původně byly bílé. Zespoda notebooku jsou vidět fleky od tekutiny. Poté se se mnou Datart přestal bavit.
Celou věc jsem začal řešit přes ombudsmanku, komunikace s paní Tvarohovou je nulová. Stále mě nutí, abych ho vyzvedl v poškozeném stavu.

Notebook Asus TUF Gaming F15 (FX506HC-HN374W) černý, 15,6 palce, rozlišení 1920x1080 full HD, pamět RAM 16 GB, pevný disk 5123 GB

Požaduji výměnu za nový kus a data přetáhnout do nového počítače. Tedy převzít pevný disk z starého a dát jej do nového notebooku.

20.4.2023 16:27, před rokem

V souladu s ustanovením § 2944 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za poškození, ztrátu nebo zničení věci odpovídá ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci.

Reklamační protokol by v tomto případě mohl sloužit k prokázání stavu věci v době předání k reklamaci, pokud by vzhledem k povaze poškození (zjevné) bylo možné předpokládat, že bude v protokolu v rámci zhodnocení stavu věci uvedeno. Vzniklou škodu je vhodné namítnout ihned při převzetí, aby subjekt nemohl namítnout, že k ní došlo v mezidobí.

Spotřebiteli doporučujeme zboží převzít, jestliže již došlo k vyřízení reklamace, v opačném případě by si společnost mohla účtovat skladné za nevyzvednuté reklamované zboží. Při vyzvednutí je však nutné namítnout škodu, která v reklamačním protokolu není uvedena.

Více informací ohledně skladného nalezne spotřebitel zde: https://www.dtest.cz/clanek-10098/dtest-nedelejte-mrtveho-brouka-aneb-neprevzeti-zbozi-z-e-shopu-na-dobirku.

4.7.2023 13:47, před rokem

27.9.2023 15:58, před rokem