rád bych si nechal poradit, jak postupovat.
Dne 11.3.2023 jsem dal k reklamaci notebook jelikož ventilátor byl podstatně hlučnější, než když byl notebook nový.
21.3.2023 mi přišla cenová nabídka - po bližším prozkoumání bylo zjištěno, že případ nelze řešit v rámci výrobcem uznávaných záručních podmínek, ale je pouze možné řešit celou věc dále jako pozáruční opravu. Pozáruční opravu je nutné uhradit z Vaší strany, přičemž suma v tomto konkrétním případě je 1,955.43 Kč s DPH. Servisní vyjádření pod čarou.
Zjisten vadny vetrak- zarucni vymena. Cenova nabidka na vymenu poskozene klavesnice.
Moje odpověď: Dobrý den, prosím jen vyměnit větrák. O žádném problému s klávesnicí nevím, takže bych se na to nejdříve rád podíval. Děkuji za pochopení.
V zápětí mi přišel email s tímto zněním:
Váš nesouhlas s cenovým návrhem byl zaslán na servis. Jakmile bude přístroj připraven k vyzvednutí, budeme Vás informovat. Děkujeme.
29.3. mi pak přišel email, že reklamace byla zamítnuta s následujícím zněním: Během testování bylo zjištěno mechanické poškození, které není slučitelné se záručními podmínkami výrobce. Případ se zamítá.
Hned ten den jsem dorazil do alzy, kde jsem se samozřejmě snažil zjistit, jestli se zamítnutá reklamace týká jen klávesnice, nebo i ventilátoru. Odpověď pana za přepážkou byla, že si myslí, že ventilátor mám vyměněný. Jelikož však v reklamačním protokolu o výměně ventilátoru nebyla ani zmínka, chvilku jsem tam stál a přemýšlel, jak s celou situací naložit. Zhruba po pěti minutách se prodavač rozhodl, že zkusí zavolat na reklamační oddělení a zjistit, zda-li k výměně došlo či ne. Prý si dotyčný, kterému volal, také myslí, že k výměně došlo a mám to doma vyzkoušet a případně to donést zpátky.
30.3. jsem zpět v alze s tím, že problém přetrvává. Nyní s popisem závady se zněním: Závada z předchozí reklamace přetrvává - notebook se velmi zahřívá - i při malé zátěží větráky pracují podstatně více,
než když byl nový. V případě že záruční oprava souvisí s údajně poškozenou klávesnicí, budu souhlasit s placenou
opravou klávesnice.
a konečně dnes, 21.4. mi dorazil email s další cenovou nabídkou, tentokrát ve výši 2079,61 Kč se servisním vyjádřením: Zjisten vadny ventilator- bezplatna vymena, Cenova nabidka na vymenu klavesnice, nesouvisi se zavadou.
Takže klávesnice s hlášenou závadou nesouvisí, přesto mi kvůli klávesnici ventilátor nebyl vyměněn/opraven. Rád bych podotkl, že s klávesnicí jsem nikdy žádný problém neměl a ani nikdo nebyl schopný mi konkrétně sdělit, co je s klávesnicí špatně. Navíc zmíněná výměna klávesnice by měla údajně trvat déle než 30 denní lhůta na reklamaci a již tak jsem dost dlouho bez notebooku, který mimo jiné využívám i ke své práci.
Na tuto cenovou nabídku jsem odpověděl dotazem na konkrétni závadu klávesnice, ale celý dosavadní postup mi přijde zvláštní, takže jsem se rozhodl se zeptat i tady.
Předem děkuji za radu, jsem z toho dost zmatený.
Název produktu: Herní notebook Acer Nitro 5 Obsidian Black Produkt: NC028h0p2 Sériové číslo: NHQ7QEC00505100B713400
Oprava, vrácení peněz
K větráku:
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), může spotřebitel od smlouvy odstoupit nebo požadovat přiměřenou slevu dle § 19 odst. 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.
Jestliže bylo zboží reklamováno v rámci zákonné záruky a vada na větráku i nadále přetrvávala, nebyla první reklamace vyřízena řádně a včas a spotřebitel by mohl v takovém případě od smlouvy odstoupit.
Pokud se prodávající zaváže zárukou za jakost nad zákonnou dobu 24 měsíců, jedná se o čistě smluvní vztah, a nároky z vad, které se vyskytnou v této pozdější době, se tudíž řídí uzavřenou smlouvou, resp. obchodními podmínkami. Není-li stanoveno jinak, zákon se použije podpůrně.
Ke klávesnici:
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí (mechanické poškození) nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Jestliže by spotřebitel zamítnutí reklamace přijal, bude se jednat o mimozáruční opravu. Zde tedy neplatí klasická 30denní lhůta pro vyřízení reklamace a záleží tak na dohodě stran. Nabízená odlišná cena opravy je možná.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se k ní mohla vyjádřit.
Dobrý den, děkuji za Vaši zprávu a společnosti dTest za vyjádření.
Tento případ pro Vás ráda ověřím, ovšem prosím Vás o uvedení čísla Vaší reklamace.
Za Vaši odpověď Vám předem děkuji a přeji Vám hezký zbytek dne. S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Dobry den, prvni reklamace byla ASRE23243912 , druha ASRE23301586. Nekolikrat jsem se ptal, proc nedoslo k vymene ventilatoru jiz behem prvni reklamace. Posledni odpoved na mou otazku byla, ze pri prvni reklamaci doslo pouze k cisteni ventilatoru. V servisnim protokolu vsak zadny zasah uvedeny neni a ventilator uz byl v te dobe oznaceny za vadny. Co se klavesnice tyce, tak ta je pry plne funkcni. Dekuji za provereni.
Děkujeme stranám za součinnost.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se ke konkrétnímu případu mohla vyjádřit.
Dobrý den, pane Pečený, kontaktuji Vás v odpovědi k Vašemu podnětu za oddělení péče o zákazníky Alza.cz. Ověřil jsem si aktuální informace a mohu Vás tedy sdělit, že Vaše druhá reklamace ASRE23301586 byla 28.4.2023 ukončená vystavením a proplacením dobropisu číslo 3230412432. Připsání platby můžete očekávat nejpozději do 5 pracovních dnů, předpokládám však, že ji na svůj účet obdržíte dříve. Aby nedošlo k nedorozumění, platba se ve většině případů připíše k datu placení objednávky. V den, kdy jste ji hradil, uvidíte ve výpisu odchozí a zároveň příchozí platbu. Děkuji za pochopení a spolupráci. Přeji Vám hezký zbytek dne. Za Alza.cz Standa