Electro World s.r.o.

#66560Neuznaná náhrada nákladů spojených s koupí spotřebiče

25.04.2023, před rokem

Ilona Mlčáková

V listopadu roku 2021 jsem si koupila u Electro world myčku včetně dopravy a instalace vestavného spotřebiče. Myčka přestala fungovat,já jsem tedy na radu prodávajícího kontaktovala servisní středisko Samsung, kde mi pro závadu vystavili dobropis na výměnu výrobku/odstoupení od smlouvy s tím,že myčku nelze opravit. S tímto jsem se včera dostavila do prodejny v Olomouci. Tam mi vedoucí prodejny tvrdil, že nemám nárok na náhradu nákladů spojených s koupí spotřebiče,pouze na kupní cenu myčky. Argumentoval tím,že služba byla provedena a že je to běžný postup. Já s tímto nesouhlasím, domnívám se,že mám nárok na náhradu všech nákladů vzniklých s koupí spotřebiče. Proto jsem se dnes obrátila na kontaktní centrum Electro world a dostala jsem totožnou (tedy zamítavou) odpověď.

Vestavná myčka Samsung DW/50R4060BB/EO + komfortní doprava + instalace vestavného spotřebiče

Vrácení jak kupní ceny za spotřebič,tak nákladů spojených s dopravou a instalaci spotřebiče.

26.4.2023 11:12, před rokem

Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.

Jedním z nároků, které může spotřebitel požadovat v rámci reklamace je odstoupení od smlouvy. Odstoupením od smlouvy se smlouva ruší od počátku a strany si mají povinnost vrátit poskytnutá plnění. Spotřebiteli tedy odstoupením od smlouvy vzniká nárok na vrácení zaplacené částky. Při odstoupení od smlouvy vrací podnikatel spotřebiteli cenu zboží a jedno poštovné.

Nárok na vrácení finančních prostředků za přikoupené služby v tomto případě tedy nevzniká, tak jak společnost správně uvádí.

9.5.2023 14:25, před rokem

Vážení,
Na základě zaslané výzvy k prověření úhrady nákladů spojených s koupí spotřebiče, byl prověřen průběh záruční reklamace ve společnosti Electro World s.r.o.
Jak Vás již informovala pobočka Electro World Olomouc a zároveň Vám vyjádření pobočky potvrzuje společnosti dTest, nevznikl Vám zákonný nárok na vrácení kupní ceny za provedené služby spojené s koupí spotřebiče.
Děkuji,
Antonín Šíma