V sobotu mi přestal fungovat počítač sestavený z komponentů nakoupených v Alze před méně než dvěma měsíci (po toto období fungoval bezproblémově i ve standardních zátěžových testech). V pondělí 24.4. jsem po konzultaci s odborníkem rozhodla reklamovat procesor a mateřskou desku. Procesor šel do reklamace normálně, ale deska mi byla v rámci několika hodin vrácena s tím, že je v socketu CPU ohnutý pin a že jde o mechanické poškození způsobené mnou.
Procesor jsem přitom do desky vkládala i z desky vyjímala velmi opatrně, protože vím, že s piny mohou být problémy. Z toho důvodu jsem piny navíc ještě velmi pečlivě zkontrolovala před odnesením desky na reklamaci v její původní krabičce, ve které k ohnutí pinu rovněž dojít nemohlo. Přijmový doklad z (první) reklamace navíc uvádí, že na desce žádné viditelné mechanické poškození není. Ono mechanické poškození se objevilo až během testování desky technikem.
Po zamítnutí reklamace jsem si desku vzala domů, abych si skutečně ověřila stav pinů a při kontrole pod světlem je na pinu A47 (a na jednom dalším pinum v levém dolním rohu) vidět zcela minimální vychýlení, které a) by na funkci procesoru v socketu nemělo mít žádný vliv (pin by i v této minimálně vychýlené pozici bez problému tvořil kontakt s odpovídajícím padem na procesoru) a b) tyto piny takto vychýleny nebyly, když jsem desku předávala Alze.
Po telefonátu s Alzou mi bylo paní na telefonu řečeno, že v této situaci mám zkusit reklamaci ještě jednou a argumentovat tím, že na přijmovém dokladu viditelné mechanické poškození nebylo. Druhá reklamace proběhla naprosto stejně jako ta první, jenom s tím rozdílem, že na druhém přijmovém dokladu už je rovnou uvedeno, že na desce viditelné mechanické poškození nyní už je.
Nacházím se tedy v situaci, kdy mám za to, že Alza nyní odmítá mou legitimní reklamaci s problémem, který na desce nebyl, když jsem ji Alze prvně předala. Při telefonní komunikaci se zákaznickým servisem jsem se setkala s pochopením a snahou problém vyřešit (paní mi řekla, že si napodruhé nemám chodit produkt vyzvedávat na pobočku, ale že bude kontakovat reklamační oddělení a že tam se případ pokusí vyřešit "prozákaznicky"). V následné e-mailové komunikaci se však setkávám pouze s tvrzením, že je zcela nemožné, že by technici Alzy jakkoliv chybovali.
Základní deska ASUS ROG STRIX B760-I GAMING WIFI
Ráda bych, aby Alza buď ohnuté piny na desce opravila (což by měl být zásah zcela minimální) a desku následně odeslala k výrobci na standardní reklamaci nebo, v případě, že piny jsou ohnuté natolik, že je nelze napravit (což si nemyslím), aby mi poskytla desku novou.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v průběhu jednoho roku od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 5 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Spotřebitelka může namítat protichůdný faktický stav u první reklamace (stav protokolu a stav reklamace - tedy to, že v protokolu nebylo viditelné mechanické poškození, ale reklamace byla zamítnuta z důvodu mechanického poškození).
Co se týče druhé reklamace, může se spotřebitelka obrátit na soudního znalce. Platí totiž, že pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
V souladu s ustanovením § 2944 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za poškození, ztrátu nebo zničení věci odpovídá ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci.
Reklamační protokol by v tomto případě mohl sloužit k prokázání stavu věci v době předání k reklamaci, pokud by vzhledem k povaze poškození (zjevné) bylo možné předpokládat, že bude v protokolu v rámci zhodnocení stavu věci uvedeno. Vzniklou škodu je vhodné namítnout ihned při převzetí, aby subjekt nemohl namítnout, že k ní došlo v mezidobí.
Dobrý den, děkuji za Vaši zprávu a společnosti dTest za vyjádření.
Na produktu: "Základní deska ASUS ROG STRIX B760-I GAMING WIFI" bylo při diagnostice opravdu evidováno mechanické poškození. Přestože paní Rose tuto závadu neuvedla jako důvod k reklamaci, jedná se o poškození produktu, které není v souladu se záručními podmínkami výrobce. Povinností naší společnosti bohužel není zjišťovat, jakým způsobem k poškození došlo. Paní Rose tedy uvedla, že se pokusí ohnuté piny narovnat a poté nám základní desku zadá znovu do reklamace. V tuto chvlí tedy nemáme k dispozici další relevantní informace k řešení tohoto případu.
S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Děkujeme společnosti za vyjádření.
Jestliže má mechanické poškození vliv na reklamovanou vadu, je zamítnutí reklamace oprávněné. Pokud však bylo poškození viditelné, mělo být uvedeno již v reklamačním protokolu, což by prokazovalo, že společnost věc převzala se zmíněným mechanickým poškozením. V případě, kdy toto poškození v protokolu nebylo, měla by společnost prokázat jiným spolehlivým způsobem, že vada byla na věci již při předání do reklamace.
Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitelku, aby mohla na vyjádření společnosti reagovat a mohla informovat o dalším vývoji případu.
Dobrý den, Veroniko,
Chtěla bych upozornit, že jak dokládá daná e-mailová komunikace, neřekla jsem, že se piny pokusím narovnat a zboží dopravím zpět Alze, pouze jsem se ptala, zdali by narovnání pinů mnou porušilo mou možnost uplatnit na zboží záruku. Nicméně, po shledání skutečného stavu pinu si opravdu nejsem jistá, co technici Alzy vnímají jako narovnaný pin, protože jejich standardy evidentně existují za hranicemi lidské opravy, takže i tak si nejsem jistá, jestli bych pin byla schopná narovnat dostatečně. Zde relevantní komunikace s Alzou - neřekla jsem, že piny rovnat hodlám, pouze jsem se dotazovala, zde bych tím přišla o možnost produkt reklamovat:
Můj e-mail:
25.4., 08:34
Za tím, že byl pin v pořádku si stojím, ale budiž. Pokud si desku vezmu zpět domů a pin narovnám (jde o poměrně snadnout opravu jehlou/pinzetou), budu moci zboží reklamovat normálně?
Opět bych ráda upozornila, že daný pin nebyl důvodem, proč jsem se zboží rozhodla reklamovat.
Odpověď Alzy:
25. 4., 13:47
kontaktuji Vás na základě řešené situace. Pokud se Vám podaří PIN narovnat, tak ano můžete znovu reklamovat.
Děkuji za spolupráci.
V případě dalších přání či dotazů nás neváhejte kontaktovat.
Se srdečnými pozdravy
Dominik Gxxxxx - Alza.cz
Specialista zákaznického servisu
Desku jsem totiž vrátila ještě před odpovědí Alzy (ve 12:11) poté, co jsem si desku vzala to ráno domů a shledala jsem, že pokud na desce ohyb pinů je, tak je zcela zanedbatelný. Zde dokládám fotografii daného pinu, kterou jsem pořídila po prvním vrácení z Alzy (viz příloha) – zde bych dodala, že danou fotografii jsem ukázala několika lidem, kteří tématice rozumí, a všichni se shodli, že pin ohnutý není a maximálně může jít jenom o zbarvení kovu z výrobního procesu. Nacházíme se tedy ve fantomové zóně, kde pin buď poškozený není (a Alza tedy nemá důvod reklamaci zamítnou) nebo tady pin skutečně ohnutý je a představuje mechanické poškození, které Alza způsobila během svého nakládání s deskou (jak by potvrzoval rozdíl mezi předávacím a vydávacím protokolem). Na mé fotografii je skutečný stav pinu rovněž vidět rozhodně výrazně lépe než na té, kterou jsem dostala od technika Alzy (viz příloha), kde pin vypadal, jako že je ohnutý velmi značně ne-li dokonce zcela ulomený.
V to ráno jsem se na zákaznický servis rozhodla protentokrát zavolat s nadějí, že se mi povede situaci vyřešit. Jak uvádím výše, bylo mi řečeno, že mám desku reklamovat znovu a argumentovat rozporem mezi příjmovým a výdejním dokladem, které se rozchází v tom, zda na desce viditelné poškození bylo či nebylo (což mě vede k logickému přesvědčení, že pokud k nějakému poškození došlo, tak k němu muselo dojít na straně Alzy). Paní mi navíc ještě řekla, že pin rozhodně sama rovnat nemám, protože bych tím mohla riskovat ztrátu záruky. Do popisu vady jsem navíc doložila své fotografie a snažila se situaci detailněji vysvětlit. Stanovisko technika bylo opět zcela stejné, tentokrát však nedoložil ani fotografii ohnutého pinu.
Opět jsem volala na zákaznickou podporu, kde mi paní řekla, ať si desku do Alzy vyzvedávat nechodím, že kontaktuje reklamační oddělení a situaci Alza vyřeší „prozákaznicky“. Dnes ráno jsem dostala e-mail naznačující, že z tohoto „prozákaznického“ řešení nevzešlo evidentně nic, protože e-mail tvrdil, že k pochybení na straně techniků prostě dojít nemohlo.
Zde bych rovněž chtěla reagovat na tvrzení Veroniky, že Alza nemá povinnost zjišťovat, jak k poškození došlo. To je možná pravda, ale jak uvádí dTest: dle § 2944 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za poškození věci odpovídá ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy (zde tedy Alza). Z rozdílných tvrzení o viditelném mechanickém poškození na příjmovém a výdejním dokladu mi jednoznačně vyplývá, že pokud k nějakému viditelnému mechanickému poškození došlo, stalo se tak během reklamace u Alzy (ať už k němu došlo jakkoliv), a Alza tak za toto poškození odpovídá.
Jamie Rose
Dobrý den a děkuji a Vám za podrobnou reakci. Aktuální situace je taková, že je Vaše zamítnutá reklamace ASRE23377417 připravena k vyzvednutí na naší kamenné pobočce na Andělu v Praze. Prosím tedy o její vyzvednutí. Ověřil jsem pro Vás, zda je možné pokusit se piny narovnat mohu Vám sdělit, že ano, ovšem velice opatrně a na vlastní riziko. Pokud se Vám to podaří, je možné základní desku přijmout do reklamace. V současném stavu to bohužel možné není, je mi to líto. Servis postupuje podle instrukcí od výrobce, a ty bohužel říkají že ohnutý pin/piny rovná se nezáruční vada, čemuž následuje zamítnutí. Dále bych si dovolil upozornit, že přestože tvrdíte opak, ohnutý pin/piny byly identifikované (a do karty reklamace zapsané) při příjmu jak reklamace ASRE23374376, tak rovněž poslední ASRE23377417. Děkuji za pochopení a prosím o vyzvednutí aktuální reklamace ASRE23377417. Za oddělení péče o zákazníky Alza.cz Standa
V danou chvíli už úplně nemám kapacitu danou situaci řešit. Vzhledem k tomu, že procesor šel do reklamace normálně, budu doufat, že problém byl pouze s ním a nikoliv jak s procesorem tak i s deskou. Až budu mít doma procesor, funkčnost desky zkusím otestovat (jak uvádím, daný "ohyb" pinu by na její funkčnost neměl mít vůbec žádný vliv). Pokud bude problém přetrvávat, budu si muset od někoho půjčit mikroskop, pin narovnat sama a desku zkusit reklamovat znovu.
Mím nicméně trochu strach, že vzhledem k tomu, že jak mně tak i dalším lidem se kterými jsem problém konzultovala se pin již teď zdá být rovný, tak nevím úplně jak pin narovnat do míry, která by byla přijatelná technikům Alzy, kteří jak tento přípak ukazuje pracují s trochu jinými standardy než většina běžných smrtelníků. To platí dvojnásob v této situaci, kdy už se deska s údajným ohybem na pinu dvakrát vracela a já nemám úplně důveru, že technik Alzy při pohledu na historii minulých reklamací pouze nepokrčí rameny a nebude nadále předpokládat, že ten pin ohlý je i nadále, přestože byl rovnaný.
Jamie Rose
Dobrý den, děkuji za Vaše vyjádření. V tuto chvíli jsme paní Rose předali veškeré relevantní informace. Produkt nám tedy může zadat do nové reklamace, jak již bylo uvedeno.
S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Děkujeme stranám za poskytnutá vyjádření.
Protože společnost navrhla řešení, které spotřebitelka prozatím nehodlá využít, přeřazujeme nyní stížnost na spotřebitelku, aby mohla stížnost uzavřít a ohodnotit případ. Pokud tak neučiní, budeme nuceni stížnost uzavřít z naší strany.
Spotřebitelka se rozhodla již nereagovat, z tohoto důvodu jsme nuceni stížnost uzavřít. Děkujeme stranám za dosavadní součinnost, byť nevedla ke smírnému řešení.