Pratenorm s.r.o.

#66921Poplatek za registraci 5000

5 měsíců 14 dnů 16 hodin

10.05.2023, před rokem

Jana Gillarova

I já jsem se nechala nachytat a zaregistrovala se na pro mně do této doby neznámém serveru s dražbami. A po 7mi dnech od “registrace” mi dnes přišla emailem faktura k zaplacení registračního poplatku tentokráte 5000 Kč.

Ještě dnes, tedy do 7mi dní od registrace jsem zaslala na jejich vlastním formuláři žádost o odstoupení od smlouvy v zákonné lhůtě do 14ti dní a k tomu odepsala i na žádost o uhrazení faktury na 5tis, že je tato žádost nelegální a že ji v žádném případě uhradit nehodlám.

Uvidíme, co odepíšou. Ani těch 7 dní ještě neuběhlo, neboť byl mezi tím víkend plus jeden státní svátek.

Vyřešno odstoupením od smlouvy, protože jsem to začala řešit přímo do 7mi dní od registrace, mezi kterými byl víkend a jeden státní svátek.

15.5.2023 07:39, před rokem

Máme za to, že společnost Centrum aukcí.cz, s.r.o. (provozovatel portálu www.s-drazby.cz) neplní vůči spotřebitelům řádným způsobem svou informační povinnost o ceně [§ 1811 odst. 1, 2 písm. c) občanského zákoníku, dále také § 12 zákona o ochraně spotřebitele]. Ze smyslu a účelu zákona a z rozhodování Nejvyššího správního soudu plyne, že informace o ceně musí být spotřebiteli přístupná okamžitě bez toho, že by byl nucen činit jakýkoliv úkon směřující k jejímu zjištění. V řešené věci je spotřebitel nucen učinit úkony směřující ke zjištění ceny (rozkliknutí ceníku a nalezení odpovídající částky).

Z rozhodování Ústavního soudu, obecných soudů nebo České obchodní inspekce vyplývá, že v obchodních podmínkách (jimiž jsou zcela nepochybně v řešené věci i tzv. aukční podmínky, neboť nerozhoduje název, ale povaha dokumentu) není možné sjednat platně smluvní pokutu. Pokud není možné v obchodních podmínkách platně sjednat smluvní pokutu, tím spíš v nich není možné ujednat cenu. Tento zákaz je v řešené věci společností Centrum aukcí.cz s.r.o. porušován.

Nikdo, tím spíše podnikatel ve vztahu ke spotřebiteli, se nesmí na druhé straně dopouštět tzv. neúměrného zkrácení (§ 1793 občanského zákoníku). Neúměrné zkrácení znamená, že společností poskytnuté služby neodpovídají tomu, jakou částku spotřebitel zaplatil. Spočívá-li celé plnění společnosti v tom, že přepošle spotřebiteli veřejně dostupné údaje (přičemž totožnou službu poskytují konkurenti této společnosti zdarma), a následně za to inkasuje 6 000,- (nebo v jiných případech "jen" 5 000,-) Kč, jedná se podle našeho názoru o neúměrné zkrácení.

Mediální zpracování případu spotřebitel najde např. na
- https://www.seznamzpravy.cz/clanek/spolecnost-vyuziva-hlad-po-nemovitostech-nasla-trik-ktery-vas-pripravi-o-penize-174492
- https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097429889-cerne-ovce/221452801080916/

Dosavadní rozhodnutí soudů jsou v tomto případě ve prospěch i v neprospěch společnosti. Domníváme, že rozsudky, které jdou do merita věci, jsou nám známé a vychází ve prospěch společnosti, nesplňují základní požadavky kladené na rozhodovací činnost civilních soudů ohledně věcné správnosti. Např. není na daný případ vůbec aplikována příslušná pasáž zákona přijatá za účelem ochrany spotřebitele, což je mj. důvod ke zrušení takového rozsudku Ústavním soudem ČR.

Rozsudky, s jejichž zněním se ztotožňujeme:
-https://timura.legal/clanky/detail/rozsudek-v-kauze-s-drazby
-https://miroslavahustakova.cz/s-drazby/

15.5.2023 08:33, před rokem

Dobrý den, bohužel dTest zde jen kopíruje svá vyjádření, které používá více jak rok a půl stále stejné, i když již absolutně nedopadají na aktuální stav "registrace" . Má vůbec dTest informaci o tom, že společnost výrazně upravila k datu 6.1.2023 informování spotřebitelů ? Ví dTest o tom, že každý spotřebitel obdrží před samotnou registrací smluvní podmínky, tak jak toto nařizuje tzv. "tlačítková novela" ? Ví dTest o skutečnosti, že v registračním tlačítku je informace, že klient objednává službu ? Prosíme dTest, aby se s novými úpravami seznámil, popř. si provedl testovací objednání služby, jinak opravdu těmito "nesmysly" ztrácíme čas. Děkujeme za věnování trochu více času předmětné problematice.

30.5.2023 11:08, před rokem

Jana Gillarova

Zaslala jsem dne 10.5. na formulari prilozenem firmou s-drazby odstoupeni odsmouvy v zakonem stanovene lhute.

Bez reakce firmy s-drazby.

Nicmene dne 23.5. mi prisel email v tomto zneni:
“ Vážený kliente,

děkujeme za „Vaši reakci“. Je nám líto, že nejste spokojen, jako náš klient, s poskytnutými informacemi na základě Vámi provedené registrace a současně uzavřené smlouvy na dálku, kdy Vám byly poskytnuty informace o vybrané dražbě nemovitosti, možnost využití emailové podpory, možnost využití zastoupení na dražbě produktem Dražba efektivně, Testovací dražba a další užitečné informace o exekučních dražbách, vše jak je uvedeno v předmětné smlouvě, včetně našich finančních nároků.

Máte s námi uzavřenou smlouvu (uzavřenou na dálku) s kompletní digitální stopou, která se loguje včetně všech přístupů na veřejnou internetovou adresu ve standardu W3C, přesně jak požaduje vyhláška 18/2014Sb. Vyhláška o stanovení podmínek postupu při elektronické dražbě.

Pokud z Vaší strany nedošlo k přečtení celé smlouvy a dokumentů souvisejících nás mrzí, není bohužel v našich silách tuto činnost vykonat za Vás.

Provedením registrace potvrzujete, že jste se jako registrovaný klient seznámil se všemi příslušnými smluvními dokumenty, ve kterých máte vše popsáno a ohledně našich finančních nároků dokonce popsáno a uvedeno OPAKOVANĚ na více místech, aby došlo jednoznačně k jasnému a zřetelnému pochopení smluvní dokumentace.

Pokud se však domníváte, že jste smlouvu při Vaší registraci neuzavřel a nárok na poplatek nevznikl, poplatek neplaťte a své námitky můžete uplatnit v rámci dalšího řešení našeho nároku.

Níže uvádíme část našich právních argumentů, v případě řešení sporů:
1. Podnikatel je toho názoru, že u dnešního tzv. průměrného spotřebitele má být míra jeho pozornosti posuzována přísněji než dříve, již nejen povrchní či zběžná pozornost, ale „rozumná míra pozornosti a opatrnosti“ - viz bod 18 preambule Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/29/ES o nekalých obchodních praktikách (srov. rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 1. srpna 2008, sp. zn. 32 Cdo 3895/2007). Dle podnikatele tedy nemůže obstát případné tvrzení klienta, že nedošlo k uzavření smlouvy, popř. že navrhovatel - spotřebitel nebyl seznámen jasně a zřetelně jak s podmínkami, tak cenou služby.
2. Provedením registrace, tvrdíme (podnikatel), že se registrovaný subjekt - klient ztotožnil s ujednáním v rámci registrace („Odesláním registrace souhlasíte s aukčními podmínkami-zde pro jednotlivé typy aukcí a služeb pro exekuční dražby.“), má možnost se seznámit s aukčními podmínkami zejména z důvodu zcela transparentního zveřejnění a též vzhledem k emailové komunikaci, která předchází samotné registraci.
3. Podnikatel je schopen doložit digitální stopu činnosti klienta, ze které je zřejmé, že došlo k provedení registrace klienta na www.s-drazby.cz (poskytnutí údajů, např. jméno, příjmení, bydliště, email, bankovní spojení, rodné číslo…atd.) a tím k odsouhlasení aukčních podmínek služeb pro exekuční dražby a současně v je možno též doložit emailovou komunikaci, která toto tvrzení podnikatele též dokládá, zejména skutečnost, že spotřebitel projevil sám o své vlastní vůli zájem o exekuční nemovitost, resp. o službu v rámci exekuční dražby. Dle § 561 odst. 1 a 2 zákona č. 89/2012 Sb., NOZ, předpokládá písemná forma právního jednání existenci dvou náležitostí, a to písemnosti a podpisu. Dle § 562 odst. 1 NOZ je písemná forma zachována i při právním jednání učiněném elektronickými prostředky umožňujícími zachycení jeho obsahu a určení jednající osoby.
4. Klient, uživatel služby pak svým projevem vůle, „odkliknutím“ příslušného políčka v části registrace, souhlasí s aukčními podmínkami služeb pro exekuční dražby, přičemž tímto souhlasem – projevem vůle dochází k uzavření smlouvy, jelikož projevit vůli k uzavření smlouvy lze i jinak než podpisem, tedy např. i samotným jednáním dle obsahu dané smlouvy, popř. „odkliknutím“ příslušného políčka při registraci, přičemž žádný právní předpis neobsahuje obecnou definici podpisu. Dle názoru podnikatele splňuje požadavky § 2 písm. a) zák. č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu, ve znění pozdějších předpisů, zejména zákona č. 297/2016 Sb. o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce údaj o jméně a příjmení, email v elektronické podobě uvedený a zadaný při registraci, neboť tento údaj je dostačující k identifikaci dané osoby ve smyslu elektronického podpisu a požadavkům na něj kladeným příslušným zákonem.
5. Proto podnikatel tvrdí, že pokud spotřebitel nečiní své jednání v rámci „rozumné míry pozornosti a opatrnosti“, tak jak je tato jeho povinnost definována Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/29/ES o nekalých obchodních praktikách, je tato nečinnost klienta - spotřebitele pouze jeho rozhodnutím a za jeho nečinnost nenese podnikatel žádnou odpovědnost a klient - spotřebitel se nemůže domáhat právní ochrany, kdy sám svým jednáním a to zejména tím, že spotřebitel nečinil v rámci „rozumné míry pozornosti a opatrnosti“ způsobil - zavinil tvrzený stav ze strany klienta - spotřebitele, že se neseznámil, resp. že nebyl informován o příslušných Aukčních podmínkách, kdy však svým projevem vůle tvrdí opak. Popř. je zde možné též připustit domněnku, že klient byl řádné seznámen s Aukčními podmínkami, pouze se mu nyní, když nebyl úspěšný v dražbě, nechce hradit registrační poplatek?

Zaplacením poplatku se společně vyhneme dalšímu zvyšování nákladů na soudní vymáhání dluhu.

Celkem dlužná částka, včetně DPH:………………………………………………………………. 5.000 Kč

Žádáme Vás o úhradu výše uvedeného dluhu nejpozději do 3 dnů na náš bankovní účet:

252733067/0300”

Na toto jsem nereagovala a dnes mi prisel dalsi tentokrate vyhruzny email ve zneni:

“ Hradec Králové, dne 30. 05. 2023
Centrum aukcí.cz, s.r.o.
Hradec Králové
IČ: 28850700

Předžalobní výzva ve smyslu § 142a odst. 1 zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, v platném znění.

jako klient jste provedl registraci na www.s-drazby.cz za účelem využití služeb exekuční dražby.
Tato služba je zpoplatněna poplatkem ve výši 5.000,-Kč.

Vzhledem k tomu, že jsme do dnešního dne neobdrželi předmětné finanční plnění, Vás vyzýváme,
aby částka 5.000,-Kč Kč byla uhrazena na číslo účtu 252733067/0300, variabilní symbol: „dle níže uvedené výzvy“
a to nejpozději do 3 dnů od doručení této výzvy.

V opačném případě budeme nuceni se se svým nárokem obrátit na soud s návrhem na vydání platebního rozkazu.

Tuto výzvu považujte současně za výzvu ve smyslu § 142a odst. 1 zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, v platném znění.

Předem děkujeme za kladné vyřízení.

S pozdravem,

Centrum aukcí.cz, s.r.o.
Luboš Vavrda – jednatel”

Moje odpoved na tento email:

Dobry den,

Vzhledem k tomu, ze jsem vam 10.5., tedy v zakonem stanovene lhute, zaslala vas vlastni vyplneny a podepsany formular o odstoupeni od smlouvy v zakonem stanovene lhute, povazuji vymahani jakekoliv castky za bezpredmetne.

V priloze najdete pouze screenshot odeslaneho emailu s datem.

Prosim projdete si vasi databazi.

Dekuji, s pozdravy.”

26.6.2023 15:29, před rokem

dne 10.5.2023 jste dle Vaše vyjádření poslala odstoupení od smlouvy.

Dne:

Sent: Wednesday, May 3, 2023 5:56 PM
Subject: RE: Reality.iDNES.cz: Nový dotaz na inzerát 9393Sxc

jste od nás obdržela plnění dle uzavřené smlouvy, víte co to dle našich smluvních podmínek znamená pro možnost odstoupení?
Pokud nevíte, přečtěte si ještě jednou naše smluvní podmínky.

Ohledně judikatury zmiňované dTestem, tak proti těmto soudním rozhodnutím proti společnosti můžeme postavit více jak 70 soudních rozhodnutí naopak ve prospěch společnosti, a nejedná se pouze o EPR, tak jak se mylně domnívá dTest, ale i o soudní rozhodnutí, kde se dlužník aktivně bránil využil odborných rad advokátů a stejně tito dlužníci byli u soudu neúspěšní.

Otázka na závěr, dostala jste emailem před samotnou registrací na svůj email od nás sdělení před uzavřením smlouvy a samotnou smlouvu? Děkujeme za odpověď.

8.9.2023 14:10, před rokem

25.10.2023 15:09, před rokem