V únoru 2022 zemřela maminka. Kontaktovala jsem innogy s tím, že se byt bude prodávat a chci minimální zálohy. Zároveň jsem žádala, abych byla uvedena jako oprávněná osoba jednat s nimi, včetně souhlasu s komunikací emailem.
V únoru se byt prodal, a kupující od března mají své dodavatele. Koncem března jsem opět volala na innogy a ptala se na ukončení. Bylo mi řečeno, že se stále řeší. Opět jsem zopakovala, že k bytu již nemám přístup a žádám odeslání faktur mě.
V tomto období přišla řádná faktura za rok 2022, s přeplatkem 3622. Innogy žádalo o zaslání dědického řízení. Opět jsem obratem dodala a znovu napsala, že byt je prodaný a nemám přístup ke schránce.
Z přeplatku měla přijít částka 1811, ovšem poslali jen 1531.
Teprve včera jsem od nové majitelky bytu obdržela všechnu poštu, která na byt přišla. A tam, mezi fakturami i zápočty.
Milé innogy si z přeplatku vzali zálohu za březen, jenže i tak částka nesedí a vypadá to, že si vzali i duben. Ale tato záloha ve fakturaci vůbec není!!!!
Navíc nesedí stavy, na plynu je místo 121 (předávací protokol) dokonce 132!!! Elektřina totéž. Je to opravdu neskutečný nepořádek, jinak se to nazvat fakt nedá.
Podala jsem reklamaci na vyúčtování, na konečné stavy a včera i na jejich slavný zápočet.
Oprava všech faktur, zrušení zápočtu a vrácení přeplatku.
Spotřebitel může nový výměr záloh reklamovat, došlo-li ze strany dodavatele ke změně ceny fixovaného produktu. V případě, že je nový předpis záloh dle názoru spotřebitele nesprávný, může jej u dodavatele reklamovat. Reklamuje-li spotřebitel vyúčtování, je dodavatel povinen vyřídit reklamaci ve lhůtě 15 kalendářních dní. Nedodržení lhůty je sankcionováno v případě elektřiny částkou 600 Kč za každý den prodlení, nejvýše však do částky 24 000 Kč (dle § 17 odst. 2 vyhlášky č. 540/2005 Sb.), v případě plynu částkou 750 Kč za každý den prodlení, nejvýše však do částky 7 500 Kč [dle § 16 odst. 3 písm. a) vyhlášky č. 545/2006 Sb.].
Pokud společnost nevrátila přeplatek v ujednaném termínu, ocitá se v prodlení. Spotřebitel v takovém případě může žádat vyplacení přeplatku ihned a navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.
Nebyl-li přeplatek vyplacen včas, měl by spotřebitel uplatnit reklamaci.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Energetickém regulačním úřadu. Podání návrhu na zahájení spotřebitelského sporu nepodléhá zaplacení správního poplatku. Více informací o tomto řízení může spotřebitel nalézt zde: https://www.eru.cz/mimosoudni-reseni-sporu. Kontakty na Energetický regulační úřad je možné nalézt zde: https://www.eru.cz/kontakty.
Společnost innogy Energie, s.r.o. byla o podané stížnosti informována. Bohužel však neprojevila zájem využít službu VašeStížnosti.cz k řešení sporů. Od společnosti jsme obdrželi následující vyjádření:
Veškerými reklamacemi i stížnostmi zákazníků se plně zabýváme, avšak musí být zaslány přímo na nás. Své požadavky mohou zákazníci zasílat emailem nebo takto:
nonstop zákaznická linka 800 11 33 55
SKYPE: kontaktnicentrum innogy
E-MAIL: info@innogy.cz
Osobní návštěva Zákaznického centra http://www.innogy.cz/cs/vyhledej-kontaktni-misto/
S ohledem na princip dobrovolnosti služby smírného řešení sporů jsme nuceni stížnost uzavřít.
V případě potřeby se lze také obrátit na naši bezplatnou telefonickou poradnu na čísle 299 149 009.