Hypoteční banka, a.s.

#6716Poplatek za ukončení smlouvy

10.05.2015, před 10 lety

Tomáš Kouba

tento měsíc končí fixace mé hypotéky u HB. Byl jsem nemile překvapený, že banka účtuje poplatek za "úkony spojené s ukončením úvěru". Je to nový poplatek, který v mé původní smlouvě není. Když jsem si stěžoval bance, byl jsem upozorněn, že mi změna byla oznámena ve výpisu z účtu v říjnu 2013.
Výpis jsem dohledal, přesto mám dojem, že je mi tento poplatek účtován neoprávněně z následujících důvodů:

1) Dle NOZ §1753 se jedná o poplatek, který jsem nemohl "rozumně očekávat" (banka ho dříve nepotřebovala a od začátku má v ceníku podobný poplatek - "za zaslání pokynu k výmazu zástavního práva")
Oznámení také neobsahuje žádné poučení jakým způsobem mohu změnu odmítnout a jaké by to mělo důsledky.

2) Banka mě po stížnosti upozornila na smluvní ustanovení: "Dlužník a Banka se dohodli, že Banka je oprávněna v průběhu trvání Smlouvy měnit Sazebník Banky zejména v závislosti na změnách cen peněžních a dalších služeb a Dlužník se zavazuje s obsahem změn vždy seznámit"
Domnívám se ale, že takovýmto "bianco" povolením k zavádění nových poplatků banka zneužívá svého postavení silnějšího.

S pozdravem,
Tomáš Kouba

Hypoteční úvěr

Navrácení poplatku za "Úkony spojené s ukončením úvěru"

13.5.2015 10:40, před 10 lety

Právě nový občanský zákoník zavádí pro podnikatele možnost jednostranně změnit obchodní podmínky a to v § 1752. Pro provedení takové změny je však nutné splnit několik podmínek.

Předně musí být možnost jednostranné změny obchodních podmínek ujednána již při uzavírání smlouvy. Pro platnost tohoto ujednání je třeba, aby jasně stanovilo, jakým způsobem bude případná změna druhé straně oznámena. Kromě toho musí být spotřebiteli umožněno z důvodu této změny závazek vypovědět ve výpovědní době dostatečné k obstarání obdobných plnění od jiného dodavatele.

8.9.2015 10:33, před 9 lety

Společnost nereagovala na naši výzvu k řešení stížnosti. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena. V případě potřeby další konzultace se neváhejte obrátit na naší spotřebitelskou poradnu na telefonním čísle 299 149 009.