R+R Planeo, spol. s r.o.

#67524Vracení náhlavní sluchátek

04.06.2023, před rokem

Milan Birke

Zakoupil jsem náhlavní sluchátka značky yenkee panzer za 2000kč u společnosti planeo elektro 31.5.
Další den jsem je vyzkoušel a zjistil jsem že my nesedí na hlavě a k tomu se nechtějí bezdrátově připojit i když je to hlavní součást sluchátek.
3.6. Jsem byl na pobočce ve městě Náchod a bylo my řečeno že není možné je vrátit z hygienických důvodů, když jsem se pána zeptal co s nimi mám tedy dělat když ano nejdou připojit, bylo my řečeno ať je někde zkusím prodat.
Jak to dále mám řešit?
Děkuji za odpověď

Yenkee panzer

Chtěl bych kompletní vracení peněz nebo produkt za stejnou cenu.

8.6.2023 09:32, před rokem

K odstoupení od smlouvy:
Důležité je rozlišovat, zda zboží bylo zakoupeno distančně (tj. přes telefon, internet) či osobně na prodejně. Na kamenné prodejně má spotřebitel možnost si dané zboží vyzkoušet, prohlédnout a tedy není povinností prodejce přijmout zpět zboží anebo umožnit výměnu daného produktu, který spotřebiteli nevyhovuje.

Praxe je ale taková, že někteří obchodníci výměnu zboží nebo třeba vrácení nevhodného dárku umožňují, a to obvykle do 14 nebo 30 dnů. Jde ale čistě o jejich dobrou vůli a konkurenční výhodu. Proto spotřebitelům doporučujeme, aby si před nákupem v kamenné prodejně zjistili, zda je možná výměna či vrácení zboží, případně za jakých podmínek.

Jestliže spotřebitel zakoupil zboží distančně má, 14 dnů od převzetí zboží, obecně nárok na to, aby u prodávajícího uplatnil možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů. Dle § 1837 písm. g) zákona 89/2012 Sb., občanský zákoník, však spotřebitel nemůže odstoupit bez udání důvodu od smlouvy o koupi zboží v zapečetěném obalu, které spotřebitel z obalu vyňal a z hygienických důvodů a ochrany zdraví jej není možné vrátit zpátky. Dle České obchodní inspekce "se musí však jednat o hygienický, utěsněný obal, který zboží chrání" (viz blíže na https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/spotrebitelsky-pruvodce/). Nebylo-li zboží v takovém obalu, lze od smlouvy odstoupit bez ohledu na hygienické důvody. Pokud zboží v takovém obalu bylo, je možné odstoupit jen tehdy, nebrání-li tomu hygienické důvody.

Je věcí individuálního posouzení, kam až dopadá výjimka odůvodněná "hygienickými důvody". Máme za to, že výjimku je nutné vykládat pro spotřebitele nejpříznivěji (viz nález Ústavního soudu ČR, sp. zn. IV. ÚS 2989/16), a tedy restriktivně.

Podle našeho názoru se tato výjimka na sluchátka zabalená "pouze" do krabičky nevztahuje a v takovém případě by spotřebiteli mělo být umožněno, při koupi zboží distančně, odstoupit od smlouvy do 14 dnů od převzetí zboží.

K reklamaci:
Spotřebitel může zboží také reklamovat vzhledem k možné nefunkčnosti bezdrátového připojení. Uplatní-li spotřebitel reklamaci v průběhu jednoho roku od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 5 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.

6.9.2023 15:58, před rokem

30.10.2023 11:45, před rokem

V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informací k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.