V pondělí u nás byla firma na obhlídku oken, konstatovali potřebu seřídit všech pět oken,které jsme jim ukázali a u jednoho okna výměnu těsnění. Nabízeli realizaci hned druhý den (úterý), domluvili jsme se nakonec na středu 8 hodin ráno. Zdůrazňovali platbu v hotovosti. Zaslaná cenová nabídka činila 8098,-Kč. V záhlaví nebyly uvedeny žádné údaje firmy (adresa, IČO...), opět poznámka o platbě v hotovosti.
Celou záležitost jsme vyhodnotili jako nedůvěryhodnou, proto jsme chtěli zakázku zrušit. Ve středu ráno jsme se kontaktní osobě uvedené v nabídce nedovolali. Volali jsme proto přímo technikovi. Sdělili jsme mu, že si jejich služby nepřejeme, ať k nám nejezdí, náklady na cestu samozřejmě respektujeme a po zaslání čísla účtu je obratem zaplatíme (dle cenové nabídky 450,-Kč). V ten den odpoledne přišla faktura na 2025,-Kč jano 25% storno poplatek
zrušení storno poplatku
Mezi podnikatelem a spotřebitelem byla sjednána smlouva o dílo. Dílem se dle občanského zákoníku rozumí zhotovení určité věci, nespadá-li pod kupní smlouvu, a dále údržba, oprava nebo úprava věci, nebo činnost s jiným výsledkem.
Vycházíme z toho, že spotřebitel se společností jednal osobně a odstoupení od smlouvy v tomto případě zákon neumožňuje. Je však možné se na odstoupení/výpovědi domluvit smluvně za dohodnutých podmínek. Požadování "stornopoplatku" je tak obecně možné. O poplatku byl měl být spotřebitel řádně a včas informován, ideálně ve smlouvě.
Domníváme se, že pokud společnost již vynaložila určité náklady na provedení díla, byla by oprávněna si tyto náklady naúčtovat.