Mé jméno je Nikola Jonášová a ráda bych podala stížnost na VZP.
Žiji na Novém Zélandu a navštívila jsem ČR srpen až září 2022, zaplatila jsem si na tyto dva měsíce pojištění a slovně (bohužel) jsem požádala paní za přepážkou, aby mi zrušila od konce záři pojištění.
Ona to neudělala, ale to už se stalo. Třeba si to špatně pamatuji. To se stát může.
Po dobu, co nežiji v ČR mám poštu u taťky, který mi vždy o všech dopisech říká. Takže, když se navyšovala částka za pojištěnce k Novému roku 2023 tak mi to řekl, že mi dorazil dopis. Chodí mi sem i dopisy z Velké Británie, takže vím o všem.
Zajímá mě a také na toto chci podat stížnost:
Proč mi od října 2022 do června 2023 nepřišlo žádné upozornění, že dlužím na pojistném? Ani na konci roku 2022 mi nepřišlo vyúčtování. Jak je to možné?
Když moje mamka dlužila na pojištění před několika lety tak jí po dvou měsících přišlo vyrozumění.
Paní na VZP byla dnes nepříjemná, ale na to si stěžovat nechci. Od ní jsem se žádného vysvětlení nedočkala. Jen mi řekla, že vidí, že dopis o navýšení částky za pojištění mi přišel. Takže by tam i viděla a mile ráda určitě mi to omlátila o pusu, že mi posílali vyúčtování či oznámení o dluhu.
Také jsem se paní zeptala, zda se mohou kouknout na záznam zpětně o tom, o čem jsem se před necelým rokem s paní bavila. Já neříkám, že jsem neudělala chybu. Ale i tak si myslím, že by mi měli poslat upozornění.
Za toto období i s penalizací činí cca 16730 Kč. Není to malá částka, je mi z toho zle.
Proč mi nepřišlo upozornění?
Obecně platí, že slib zavazuje. Konkrétní zaměstnanec navíc jedná jménem společnosti a při výkonu pracovní činnosti ji v podstatě zastupuje podle § 430 občanského zákoníku. Pokud tedy bylo spotřebiteli sděleno, že pojištění bude do konce září zrušeno, mělo tak být také učiněno.
Na stránkách společnosti je uvedeno, že přehled o platbách pojistného získá spotřebitel pomocí aplikace Moje VZP. Může si také zažádat o vyúčtování pojistného na veřejné zdravotní pojištění na některé z poboček VZP a toto vyúčtování k danému dni dostane na počkání bezplatně po předložení občanského průkazu. Z vyúčtování pojistného na veřejné zdravotní pojištění zjistí spotřebitel případné nedoplatky ve vztahu k VZP.
Dále společnost uvádí, že VZP své klienty také sama systematicky informuje prostřednictvím písemností, v nichž jsou vyčísleny či vyměřeny vymáhané dlužné částky. Pokud tedy pojišťovně spotřebitel něco dluží, byl nebo v dohledné době bude o tomto informován.
Pokud společnost tvrdí, že navýšení částky za pojištění bylo spotřebiteli dodáno, měla by být schopna tuto skutečnost také prokázat.
Spotřebitel se může obrátit také na Českou asociaci pojišťoven na adrese https://www.cap.cz/.