V říjnu minulého roku jsem si zakoupil bezdrátová Bluetooth sluchátka Koss v internetovém obchodě Alza, chtěl jsem je používat ke svému počítači, který mám doma. První problém byl už v tom, že sluchátka se nechtěla k počítači vůbec připojit, šlo to dost těžko a až na několikátý pokus se mi sluchátka povedlo připojit k PC. Ale bohužel sluchátka se samovolně od PC odpojovala a přenos zvuku mezi PC a sluchátky nefungoval. Zkoušel jsem to několikrát v průběhu několika dní, ale bohužel se tohle stále opakovalo. Rozhodl jsem se tedy, že bych je využil k mobilnímu telefonu. Při připojení k mobilnímu telefonu se sluchátka pro změnu neodpojovala, ale při nošení se z náušníků svlékají krycí molitany, které na nich jsou. Při nošení z nich také bolí uši. Myšleno, že sluchátka jsou za uši a tlačí na nich koncovka, která se dává za ucho, tato koncovka by měla být rozhodně větší, delší. Sluchátka jsou v podstatě nepoužitelná, nenositelná. Na základě těchto skutečností jsem se rozhodl, že sluchátka reklamuji u obchodníka, ve finále jsem sluchátka reklamoval třikrát a to i na doporučení personálu obchodníka, abych sluchátka reklamoval znova, ale obchodník mi všechny tři reklamace opětovně zamítl a tyto udané vady sluchátek neodstranil, tyto vady přetrvávají.
Koss BT/221i šedá, bezdrátová sluchátka s mikrofonem, za uši, uzavřená konstrukce, Bluetooth, přepínání skladeb, přijímání hovorů, s ovládáním hlasitosti, frekvenční rozsah 50-18000 Hz, citlivost 101 dB/mW
Odstoupení od kupní smlouvy, vrácení kupní ceny za zboží.
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Dobrý den, děkuji za zprávu a společnosti dTest za vyjádření. Panu Beranovi umožníme u produktu odstoupení od kupní smlouvy v případě, že nám jej dodá k reklamaci kompletní, čistý a bez známek mechanického poškození. Podrobnější informace jsem již panu Beranovi zaslala na jeho e-mailovou adresu. Prosím tedy o případné uzavření tohoto sporu. Děkuji. S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Děkujeme společnosti za součinnost.
Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl obdržení výše uvedené nabídky potvrdit a informovat, zda jí využije.
Domluvili jsme se s obchodníkem na předání zboží.
Dobrý den, děkuji panu Beranovi za reakci a prosím tedy o případné uzavření stížnosti.
S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Děkujeme stranám za součinnost v řešení stížnosti.
Na základě výše uvedených vyjádření stížnost uzavíráme s dosažením dohody stran.