V prosinci jsme zakoupili telefon Sencor Element.Telefon nefungoval jak mel.Spatne prijimal wifi, zasekaval se pri praci s nim a nakonec prestal fungovat-nesel zapnout.Telefon jsme reklamovali ve Dvore Kralove n/L, kdy jsme v protokolu o predani meli uvedeno- lehce poskrabany na zadni strane krytu.
Po tom,co nam prisla sms,ze je reklamace vyrizena,nestacili jsme se divit,jake nekale postupy ma dokonce pan reditel Tesca Dvur Kralove nad Labem, ktereho jsem si nechal zavolat ve chvili,kdy mi pracovnice reklamaci vratila telefon s prasklym displejem a vysvetlenim,ze zavada je zpusobena prave timto poskozenim displeje. Domnival jsem se, ze pokud mam protokol o stavu predani, bude to resit se servisem a a me vrati penize,nebo da novy pristroj. Pan reditel vsak chtel podepsat novy protokol s tim,ze bude uvedeno,ze ma praskly displej a ja bych dalsich 30 dni cekal. Take mi navrhl, ze displej opravi a ja bych zaplatil 1400 za opravu telefonu.
Vubec nerozumim tomu,jak muze chtit nekdo takto postaveny zakaznika okrast-zaplatit za reklamaci-respektive opravu vady-na kterou vubec reklamace nebyla vubec sepsana. Nechci zpet telefon,kde mi vymenili baterii a kvuli nedopatreni nekoho navic i displej.
Po takove zkusenosti pozaduji odstoupeni od smlouvy a vraceni penez.
Dekuji Nyklicek
Sencor Element
Vraceni penez.
Spotřebitel reklamoval telefon u prodejce a předal jej k provedení záruční opravy. Stav telefonu při uplatnění reklamace byl zdokumentován v reklamačním protokolu (protokol o předání). Při přebírání telefonu z reklamace však spotřebitel zjistil, že telefon je poškozený (prasklý displej). Pro tento případ stanoví zákon nárok poškozeného žádat náhradu škody na převzaté věci. Ustanovení § 2944 občanského zákoníku stanoví, že každý, kdo od jiného převzal věc, která má být předmětem jeho závazku, nahradí její poškození, ztrátu nebo zničení, neprokáže-li, že by ke škodě došlo i jinak. Typickým příkladem je škoda vzniklá na věci převzaté k opravě či k reklamaci. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci. Za škodu způsobenou zaměstnanci odpovídá vždy podnikatel, se kterým spotřebitel smlouvu, jejímž předmětem je poškozená věc, uzavřel.
Pro formulaci žádosti o náhradu škody na převzaté věci může spotřebitel využít vzor, který je volně dostupný v níže uvedeném odkazu.
www.dtest.cz/clanek-3302/zadost-o-nahradu-skody-na-prevzate-veci
Spotřebiteli doporučujeme uplatnit náhradu škody u toho, kdo věc převzal za účelem plnění závazku (u prodejce). Písemná forma je vždy průkaznější. Způsobená škodu se hradí v penězích, jen pokud o to spotřebitel jako poškozený požádá. Jinak se nahrazuje uvedením do původního stavu (opravou), je-li to objektivně možné. Při určení výše škody na věci se vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit. Pokud nedojde k dohodě o výši škody, může ji určit soud.
Vzhledem k tomu, že poškozený musí prokázat, že k poškození došlo v průběhu reklamace, bude podstatné, aby si spotřebitel zboží při přebírání z reklamace náležitě zkontroloval a nechal si učinit písemný záznam o zjištěném poškození telefonu. Spotřebitel prokazuje rovněž stav zboží při uplatnění reklamace. Reklamační protokol (protokol o předání) může sloužit k prokázání stavu věci v době předání k reklamaci, pokud by vzhledem k povaze věci bylo možné předpokládat, že poškození bude v protokolu v rámci zhodnocení stavu věci uvedeno.
Co se týče nevyřízení reklamace telefonu, je podstatné, že prodávající má na vyřízení reklamace maximálně 30 dní (pokud nedošlo k dohodě mezi smluvními stranami na lhůtě pro vyřizování reklamace delší) a pokud není reklamace vyřízena v této zákonné, popř. smluvně prodloužené lhůtě, tak má spotřebitel nárok na odstoupení od kupní smlouvy a vrácení zaplacené kupní ceny výrobku. Pod zákonným termínem vyřízení reklamace v zákonné, popř. smluvně prodloužené lhůtě se rozumí při odstraňování vady opravou rovněž odstranění reklamované vady, jak stanoví ustanovení § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele.
Společnost Tesco Stores ČR a.s. byla o podané stížnosti informována, doposud však neprojevila zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít. Případný spor tak bude možné řešit pouze v občanskoprávním řízení.