Dne 08.11.2014 byl přes e-shop zakoupen Mobilní telefon Samsung Galaxy S4 LTE-A,
který byl dne 05.03.2015 reklamován na pobočce společnosti Alza.cz kde byla popsána závada přístroje. Zaměstnanec mi sdělil, že existují 2 možností záruční opravy. Buď přímo u Alzy jako prodejce (termín opravy 1 měsíc), nebo v autorizovaném servise TS NOVA v Ostravě. V autorizovaném servise TS NOVA jsem opět vysvětlil závadu na telefonu (telefon se při nabíjení extrémně zahřívá a v běžném provozu je horký, rychle se nabíjí a po odpojení od zdroje napájení bez jeho užívání se rychle vybíjí). Oprava trvala 14 dní se sdělením, že přístroj poslali na Slovensko (ESC) a tam vyměnili celou základní desku. Po opravě a zasunutí sim karty se opět začala projevovat stejná závada. Telefon byl tedy opět vložen do procesu reklamace se stejným postupem. Pouze oprava trvala 4 týdny se závěrem, že byla vyměněna „nějaký“ součástka. Po předání telefonu se znovu projevila stejná závada.
Telefon byl tedy opět vložen do procesu reklamace s tím, že žádám odstoupení od smlouvy. Po 14ti dnech jsem byl telefonicky kontaktován technikem autorizového servisu TS NOVA a bylo mi sděleno, že na Slovensku(ESC) reklamaci neuznali a telefon je údajně v pořádku. Technik, který věděl, o jakou popsanou opakovanou závadu se jedná, telefon sám po našem rozhovoru poslal znovu k opravě. Technik sám odzkoušel vložení sim karty a objevila se znovu stejná závada. Po 1 měsíci mi telefon vrátili s tím, že je v pořádku a že reklamaci neuznávají. Při převzetí opět s technikem TS NOVA přímo na prodejně odzkoušeno vložení sim karty a nalezena znovu závada s přehříváním a vybíjením. Technik doporučil zakoupení nové sim karty u T-Mobile. Údajně byla moje sim karta stará a nepodporovala rychlost mého telefonu. SIM karta byla vyměněna za novou, ale problém s přehříváním a vybíjením zůstal.
11.05.2015 jsem předal přístroj k reklamaci do Alza.cz, kde byly předloženy všechny protokoly z předešlých reklamací k nahlédnutí. Telefon byl opět předán k reklamaci s tím, že žádám z mé strany odstoupení od smlouvy.
Po rozsáhle korespondenci s Alzou a zasláním všech reklamačních kopií mi bylo sděleno, že se jedná o pozáruční/mimozáruční opravu, za kterou mi bude účtováno 4.374,-Kč (za výměnu systémové desky, kterou již autorizovaný servis TS NOVA při první reklamaci 05.03.2015 měnil). Poslední vyrozumění od Alza 27.05.2015 bylo, že označili závadu za mechanické poškození a posílají telefon bez opravy, nebo výměny nazpět.
Mobilní telefon Samsung Galaxy S4 LTE-A (GT-I9506) White Frost
Požaduji výměnu za nové zboží, nebo odstoupení od smlouvy a vrácení peněz.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná již při převzetí. Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením soudního sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací. Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Společnost nereagovala na naši výzvu k řešení stížnosti. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena.
Případné spory mohou být tedy řešeny pouze v soudním řízení. V případě potřeby další konzultace se neváhejte obrátit na naší spotřebitelskou poradnu na telefonním čísle 299 149 009.