ELECTROLUX, s.r.o.

#68770Neopravitelné, skoro nové lednice Electrolux

2 měsíce 14 dnů 4 hodiny

21.07.2023, před rokem

Veronika Cvečková

Před cca 2.5 lety jsem zakoupila 2 lednice Electrolux za 38000 Kč. Lednici byly profesionálně nainstalovány do nové kuchyně firmou Ikea.

Před pár měsíci odešla jedna. Opravář Electroluxu, který mě stál 2000 Kč, po otevření dvířek od lednice řekl, že je neopravitelná.

Zavolala jsem na dTest, kde mi právník řekl, že podle směrnice EU musí být lednice opravitelná a poslal mi link na směrnici. Tu jsem poslala na Electrolux. Ten mi napsal, že se tato směrnice na tento případ nevztahuje.

Electrolux mi nabídl 40% slevu na novou lednici s tím, že jestli je mi to málo, nedají mi nic. Slevu jsem přijala a zaplatila 12000 Kč za novou lednici.

Nyní mi odešla i druhá lednice.

ENN3153AOW B255826 925 582 009 - 10 01300058

Už nechci platit za opraváře ani za novou lednici. Koupila jsem si "lepší" značku, aby mi lednice vydržely alespoň 20 let.

S ohledem na můj neočekávaný náklad 14000 Kč a vysokou inflaci za poslední dva roky požaduji novou lednici od Electroluxu zdarma v hodnotě do 30000 Kč.

25.7.2023 12:02, před rokem

Nařízení Komise (EU) 2019/2024, které navazuje na směrnici Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES, stanovuje určité povinnosti v souvislosti se spotřebiči. Nařízení se vztahuje na ty spotřebiče, které nejsou vyloučeny z jeho působností v čl. 1 odst. 2 a 3.

V příloze II tohoto nařízení v odst. 2 písm. a) je uvedeno, že výrobci, dovozci nebo zplnomocnění zástupci chladicích spotřebičů s přímou prodejní funkcí musí mít dostupné určité náhradní díly vyjmenované v této příloze a to po určitou dobu. Náhradní díly musí výrobci a dovozci dodat do 15 pracovních dnů od objednání.

Podle písm. c) po uplynutí dvou let od uvedení prvního kusu daného modelu nebo rovnocenného modelu na trh až do konce období uvedeného v písmeni a) poskytne výrobce, dovozce nebo zplnomocněný zástupce odborným opravnám přístup k informacím o opravách a údržbě spotřebiče za určitých podmínek.

Domníváme se tedy, že pokud se nařízení vztahuje na dané výrobky a "neopravitelnost" výrobku se odvíjí od dílů, které je výrobce povinen mít dostupné, mělo by být možné zboží opravit.

5.10.2023 14:46, před rokem

V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informací k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.