Dne 6.5.2015 jsem nechal vyměnit LCD+krycí sklo na MT SONY XPERIA Z (c6603) na pobočce Masarykova 425/33, Brno. Bohužel výměnou displeje a skla došlo k úplnému poškození mikrofonu v telefonu a tak jsem 7.5.2015 servisní práci reklamoval na té stejné pobočce, kde mi byla nabídnuta i výměna již dříve naprasklého zadního krytu s tím, že dodatečnou opravu doplatím. Souhlasil jsem. Po převzetí telefonu ze servisu jsem opět zjistil závadu dotykové plochy, která uprostřed nereagovala na dotek a vyměněný nový zadní kryt telefonu sám odpadával. Dne 15.5.2015 jsem tedy opět přinesl telefon na reklamaci do té stejné pobočky, opět byla reklamace přijata s příslibem rychlé opravy a to nejpozději do 27.5.2015. Toho dne jsem tedy volal na infolinku této firmy kde mi bylo sděleno že oprava bude hotova nejdříve 8.6.2015. Napsal jsem tedy stížnost na pány z servisního oddělení kteří opravy prováděli a také na pana operátora který mne lživě informoval že při podání reklamace bude náhradní díl skladem aby byla reklamace co nejdříve vyřízena a tuto stížnost jsem dle instrukcí operátorky adresoval na firemní email kde mi bylo sděleno že dodatečné reklamace byli přijaty z dobré vůle prodávajícího a že mám čekat do 8.6.2015. Jak mám postupovat pokud zjistím další vady telefonu, kdy mám nárok na vrácení peněz?
Servisní práce, výměna LCD displeje smart telefonu
Dožadoval jsem se omluvy a kompenzace ve formě např. náhradního telefonu s podobnou výbavou nebo slevy za původní servisní práci, jelikož cesta na tuto pobočku je pro mne 100Km a já tam pojedu 4x, vyvození důsledků pro zaměstnance kteří mne tímto servisem poškodili aby tak nedošlo k poškození jiných zákazníků.
Ode dne uplatnění reklamace má prodejce maximálně 30 kalendářních dní na vyřízení, měl by se však snažit reklamaci vyřídit bez zbytečného odkladu. Rozhodnout o ní prodejce podle zákona musí ihned, ve složitých případech do 3 pracovních dnů. Jen pokud si reklamace vyžádá odborné posouzení nebo odstraňování vady, může prodejce vyřídit reklamaci nejpozději ve lhůtě 30 dnů.
Pokud se uvedené uvedené vady projevily na zboží v důsledku poškození při reklamaci,tak platí, že ze zákona odpovídá v souladu s ustanovením § 2944 občanského zákoníku za poškození, ztrátu nebo zničení věci ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci.
Reklamační protokol by v tomto případě mohl sloužit k prokázání stavu věci v době předání k reklamaci, pokud by vzhledem k povaze poškození (zjevné) bylo možné předpokládat, že bude v protokolu v rámci zhodnocení stavu věci uvedeno. Vzniklou škodu je vhodné namítnout ihned při převzetí, aby subjekt nemohl namítnout, že k ní došlo v mezidobí.
Škoda se hradí v penězích, jen pokud o to poškozený požádá. Jinak se nahrazuje uvedením do původního stavu (opravou). Při určení výše škody na věci se vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit.
Pokud jde obecně o podmínky reklamací a práv spotřebitelů z nich, tak platí, že spotřebitel je oprávněn uplatnit reklamaci ve 24 měsících od převzetí zboží, přičemž pokud se vada projeví v prvních šesti měsících od převzetí, má se zato, že věc byla vadná již při převzetí a opak prokazuje prodejce. Odpovědný subjekt na základě uplatněné reklamace rozhodne o její oprávněnosti. Uzná-li, že se jedná o vadu odstranitelnou, spotřebitel má právo na její odstranění. Není-li to vzhledem k povaze vady neúměrné, může spotřebitel požadovat výměnu věci, nebo týká-li se vada jen součásti věci, výměnu součásti. Není-li takový postup možný, může kupující žádat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit. Jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, má spotřebitel právo na výměnu věci nebo má právo od smlouvy odstoupit. Odstoupit od smlouvy může spotřebitel rovněž pokud se jedná o větší počet vad a to buď tří stejných, nebo čtyř různých vad, pro které byla reklamace uznána.
Pokud vzniknou spotřebiteli s uplatněním reklamace náklady, má v případě oprávněné reklamace právo na jejich úhradu.