Dobrý den, dne 28.7.2023 jsem cestovala se svým malým vnukem z Brna do Prahy v 10,38 hod. business třídou vlakem Vindobona. Tuto třídu jsem si zakoupila pro nabízený komfort cestování a nabízené služby. Bohužel velké zklamání a vesměs žádné vámi referované služby. Myslím, že tato jízdenka stojí dost peněz na to, aby služby byly čerpány. Všude informujete, že v Business třídě dostaneme balenou vodu, nápoj na uvítanou, voucher na občerstvení v hodnotě 50,-Kč , donáška občerstvení přímo k sedadlu, které lze objednat u palubního personálu. Vodu a voucher jsme obdrželi, toť vše. Ani po dvou hodinách, žádný palubní personál nepřišel, což se mi v 1.třídě a v Pendolinu také v 1. třídě nikdy nestalo, teď jsem si zakoupila o level lepší cestování a samozřejmě o to dražší a neviděla jsem rozdíl (mimo vody a voucheru) s druhou třídou. Nápoj na uvítanou jsme žádný neobdrželi a palubní personál tento oddíl úplně ignoroval. Jsem invalidní důchodkyně (invalidita 2.stupně) a mám postiženou pravou ruku. Proto si neumím představit, že bych si nesla kávu nebo polévku pro vnoučka sama přes dva vagony (cestovali jsme přes poledne, tudíž jsem měla v plánu vnoučkovi objednat k obědu aspoň polévku a sobě samozřejmě aspoň kávu, proto jsem si s tímto úmyslem zajistila dopravu v té nejlepší třídě, kterou nabízíte, abych měla služby, které jsem si tímto zaplatila. Bohužel nechápu proč tyto služby pro nás Čechy nabízíte, když nejsou pak plněny a my jen zbytečně platíme nehoráznou cenu. Ke konci cestování mi nic jiného nezbývalo, když se celou cestu nikdo nezajímal jestli nechceme něco objednat, než se vydat přes dva vozy i s malým vnukem (kterého bych samozřejmě nenechala samotného v našem "kupé") do jídelního vozu, abych aspoň za něco utratila voucher. V jídelním voze byli cizinci v dost napilém stavu, zpívali tam a tančili a všude byl cítit alkohol. Tím jsem pochopila, proč nikoho nezajímá business třída a služby pro tuto třídu. Personál v počtu dvou lidí neakceptoval český jazyk a tudíž nebyla možná dobrá komunikace. Myslím, že pro mého vnuka to nebyla dobrá podívaná a ani dobrá zkušenost vidět jak se tam holdovalo alkoholu apod. Když jsem se na to ptala průvodčího, tak mi jen odpověděl, že tam jsou v jídelním voze pouze dva a ty nestíhají. Myslím si, že jako platícího zákazníka v business třídě mně tato skutečnost neměla zajímat, protože jsem si služby zaplatila a tak jsem je měla dostat a ne koukat jak v jídelním voze ve velkém popíjejí a nikdo z personálu se o ostatní cestující nezajímá. Tato zkušenost mi nebyla příjemná a ráda bych věděla proč jsem neobdržela služby, které jsem si zaplatila, ještě k tomu když jsem invalidní a tyto služby byly pro mne zásadní. Vnouček se celou cestu jídla nedočkal a ani já kávy apod., služby vesměs žádné nebyly, o nápoji na uvítanou ani nemluvě. Jak se tato situace z vaší strany řeší, když si člověk zaplatí nejlepší služby v cestování a neobdrží je, pouze zaplatí luxusní cenu za nic, proč vůbec tyto služby nabízíte, když je nedostaneme. Jediný plus při business třídě, což ale není vaše zásluha, ale pouze ochota na brněnském nádraží, že mi tam pracovnice z čekárny 1. třídy pomohla na nástupiště a následně do vlaku se zavazadly, když viděla, že mám postiženou pravou ruku. Za to jí jsem velmi vděčná. Prosím vás tímto o vyjádření a případné kompenzaci za neposkytnutí a klamné prezentaci vašich služeb na e-mail.
Váš doposud spokojený zákazník a nyní již velmi nespokojený. L. Marková
Služby v business třídě
Kompenzace za neposkytnutí nabízených služeb v business třídě a klamnou prezentaci, dle které jsem si vybrala a dobře zaplatila toto vámi dobře prezentovanou službu pro usnadnění cestování s malým vnukem a s mou postiženou pravou rukou na kterou mám invaliditu. A také vyjádření, proč si platíme vyšší třídu, která je pak srovnatelná s druhou třídou, kde samozřejmě žádný servis není, přesně tak jak jsem zažila v business třídě, akorát jsem mnohokrát více zaplatila.
Není-li služba poskytnuta nebo není-li poskytnuta ve sjednané kvalitě, doporučujeme spotřebiteli, aby uplatnil reklamaci. Jako vhodný nárok se jeví přiměřená sleva z jízdného.
Na základě dohody se společností České dráhy, a.s. (ČD), informujeme, že vzhledem k právní úpravě v oblasti železniční přepravy je pro vyřešení Vašeho požadavku nutné oslovit přímo dopravce ČD na kontaktech uvedených dále.
Vaši případnou stížnost, podnět či požadavek související s přepravou cestujících lze podat elektronicky prostřednictvím Kontaktního formuláře na https://www.cd.cz/kontaktni-formular/ nebo písemně na adrese: České dráhy, a. s., stížnosti, P. O. Box 24, 110 15 Praha 1. Stížnosti vyřídí ČD do jednoho měsíce, v odůvodněných případech do tří měsíců. O výsledku šetření budete informováni zasláním vyrozumění na Vámi uvedenou e-mailovou nebo poštovní adresu.
Zároveň je na stránce www.cd.cz, v sekci „Čím se řídíme“, možné seznámit se s přepravními podmínkami, zejména právy plynoucími z uzavřené přepravní smlouvy – nákupu jízdenky. Podrobnosti lze získat na https://www.cd.cz/info/cim-se-ridime/-25808/.