dne 30.4.2013 jsem si u společnosti CZC.cz s.r.o. koupila mobilní telefon Samsung Galaxy za cenu 3 949,- Kč. Tento pak byl na její pobočce v Brně reklamován dne 9.4.2015, s tím, že byly uvedeny 4 reklamované vady a přitom oznámeno zrušení mého e-mailu a telefonního čísla jako kontaktních údajů. To bylo také výslovně zavedeno do reklamačního protokolu s tím, že tyto údaje zůstaly v hlavičce, poněvadž, po konzultaci s technikem, nešly vymazat.
Jako kontaktní údaj tedy zůstala má poštovní adresa.
Poněvadž mi ani po uplynutí 30-ti denní lhůty (cca 38. dne) nebylo doručeno vyjádření k reklamaci, odeslala jsem poštou "Odstoupení od smlouvy".
Ani do dnešního dne mi nicméně nebylo doručeno jakékoliv oznámení o vyřízení reklamace, čímž mi vznikl nárok na odstoupení od smlouvy a vrácení kupní částky.
Se vší úctou,
GSM Samsung Galaxy Xcover (S5690) - Black Orange
Vrácení peněz
Odstoupením od smlouvy se závazek od počátku ruší a strany mají povinnost vrátit si poskytnutá plnění. V odstoupení od smlouvy je vhodné určit prodávajícímu lhůtu k vrácení peněžních prostředků. Po marném uplynutí této lhůty se prodávající ocitá v prodlení a spotřebitel může požadovat i úroky z prodlení ve výši dle nařízení vlády č. 351/2013 Sb. Spotřebiteli doporučujeme, aby si doklady prokazující odstoupení uschoval.
Pokud bude podnikatel nadále v prodlení, doporučujeme spotřebiteli, aby mu zaslal tzv. předžalobní výzvu dle ustanovení § 142a občanského soudního řádu a vyzval ho k plnění ve lhůtě, která nesmí být kratší než 7 dnů před případným podáním žaloby k soudu.
Dobrý den paní Fránková.
Prosím vás o zaslání faktury nebo čísla reklamace , abychom mohli věc prověřit.
Děkuji.
číslo daňového dokladu je: 1013106995,
číslo reklamačního protokolu je: FRC2015010131.
S pozdravem,
Dobrý den.
Vaše reklamace FRC2015010131 (RE15020040) mobilního telefonu byla podána dne 9.4.2015 a vyřízena dne 7.5.2015 a zaslána přepravní službou DPD. Dle systému vám byl zaslán i email - výzva k odběru: 07.05.2015 13:29
Prosím o informaci zda k vám reklamované zboží dorazilo.
Děkuji.
Michal Stýblo
reklamace vyřízena nebyla, poněvadž mi dosud nebyl ani doručen reklamační protokol! Jak jsem zmínila již výše, e-mailová adresa, na níž jste protokol pravděpodobně odeslali, byla jako kontaktní údaj zrušena - což bylo zapsáno do protokolu při předávání reklamace Vaším technikem. Stejně tak byla zapsána nutnost kontaktovat mě písemně - opět po konzultaci s Vaším technikem.
Zboží mělo dorazit na pobočku.
Se vší úctou,
Dobrý den paní Fránková.
Je mi líto, ale zákonnou povinnost jsme splnili. Zpráva o vyřízení reklamace byla zaslána emailem. Reklamace je připravena na vámi zvolené pobočce.
Děkuji za pochopení.
Dobrý večer,
zákonná povinnost byla mě informovat do 30 dnů o vyřízení reklamace, stejně jako doručit písemný protokol o jejím vyřízení, taktéž do 30 dnů.
Mou povinností bylo oznámit případnou změnu kontaktních údajů, což bylo učiněno při předávání reklamace na Vaší pobočce. Přitom byla tato záležitost konzultována s Vaším odpovědným technikem (ergo osobou odpovědnou za vyřizování reklamací, jak je ostatně taktéž uvedeno v zákoně). Tento pak zavedl do protokolu, že je nutné mě "v případě nutnosti kontaktovat písemně".
O žádných dalších právech či povinnostech jsem informována nebyla.
Z vaší strany mi dosud nebyl doručen žádný protokol o vyřízení reklamace -> svou zákonnou povinnost jste tedy nesplnili (jak tvrdíte) -> reklamace tak nebyla vyřízena v zákonné lhůtě 30 dnů, a mně tudíž vznikl nárok na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz (písemné odstoupení od smlouvy jsem Vám již dříve zaslala).
Děkuji za pochopení.
S přáním příjemného večera,
Hana Fránková
V rozsudku ze dne 27.07.2011, sp. zn. 33 CDO 3228/2009, vyslovil Nejvyšší soud názor, že součástí povinnosti prodávajícího vyřídit reklamaci v zákonné lhůtě podle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele je i jeho povinnost vyrozumět spotřebitele o způsobu vyřízení reklamace.
Lze konstatovat, že ke splnění této povinnosti je nutné, aby prodávající měl k dispozici spotřebitelem poskytnuté kontaktní údaje, prostřednictvím kterých je možné jej o vyřízené reklamaci informovat. Pokud spotřebitel prodávajícímu prokazatelně sdělil, že dosavadní kontakt již není možné využít, bylo by zřejmě zaslání informace o vyřízení reklamace na neplatnou emailovou adresu relevantní pouze v případě, kdy by prodávající doložil, že si spotřebitel takto doručenou zprávu skutečně přečetl. V opačném případě nelze na doručení zprávy spoléhat, neboť je pravděpodobné, že spotřebitel již danou kontaktní adresu zrušil či nadále nevyužívá.
Společnost CZC.cz s.r.o. již nevyužila možnosti reagovat. Prosíme proto spotřebitele o doplnění informací o současném stavu stížnosti, případně o její uzavření.
Jelikož ani jedna ze stran sporu nevyužila možnosti se k případu dále vyjádřit, stížnost uzavíráme.