Dne 12.3.2015 jsme u AAAAuto a.s. ve Znojmě zakoupili Mercedes B 180 CDI W245 spz 4AF6763. Po krátké zkušební jízdě jsme podepsali smlouvu (automobil zařazen do skupiny D – což je pro nás nevýhodné neboť technický stav vozidla je údajně velmi špatný), celková cena auta byla 163.989,-Kč (- 2000,-Kč) záloha.
Auto mělo najeto při prodeji 153.280 km. Dne 18.3.2015 jsme nechali udělat řádný servis a u Autoservisu Firmy Bosch Autoservis Záruba, Oblekovice 34, Znojmo, byla zjištěna skrytá závada a to závada 3 svíček a z toho zalomení 2 svíček, což si vyžádalo složitou opravu, neboť se musel vyndat motor a vyvrtat zalomené svíčky. Objednali jsme soudního znalce a ten v posudku označil, že se jedná o mimořádnou závadu, při prodeji vozidla skrytou závadu a bránící v provozu vozidla. AAAAuto nám naši reklamaci neuznali, i když se tak stalo do 7 dnů od zakoupení auta, neboť jsme podepsali, že jsme byli seznámeni se stavem vozu a s tím souhlasili. Na základě doporučení soudního znalce a mechanika, že auto má jistě najeto víc kilometru než vykazuje jsme si nechali potvrdit u Mercedes Hošek Brno, že auto opravdu už v r. 2010 mělo najeto 194.738 km. Nechtěli jsme odstoupit od smlouvy a požadovali jsme tedy zaplacení faktury za opravu, což bylo v závěru ca 36.000,- kč a 50.000,-kč jako odškodné za přetočené kilometry. Zjistilo se však že kilometry byly přetočné už před AAA.Auto. Jako další závada se ukázala díky zalomeným svíčkám na řídící jednotce - Relé, zakoupení nového relé ve výši 4.904,-kč a hlášení chyby na převodovce- Kód závady je P0793 Otáčky – sady sekvenčních kotoučů chybí signál. Opravu nám provádí firma KAPS Automatic s.r.o., Kojetín, (předběžná oprava a výměna dílu ca 850€).
Celou věc jsme předali právníkovi kteří nás v této věci zatoupili. AAAAuto zaslali ale opět negativní odpověď.
Jenže jsme se dočetli, že prodejce za uvedené kilometry na tachometru zodpovídá a takto podepsaná smlouva (že prodávající nezodpovídá za případnou odchylku na tachometru) je neplatná, neboť takové ustanovení znamená pro kupujícího značnou nerovnováhu v právech a je tedy podle občanského zákoníku neplatné.
Pokud neodstoupíme od smlouvy, máme možnost žádat slevu, nebo dokonce se můžeme obrátit na Státní zastupitelství a podat trestní oznámení. Kdyby auto vykazovalo v době prodeje na tachometru skutečný počet kilometrů a to 220000 pak bych určitě toto auto nekoupila za cenu, za kterou jsme je koupili.
Mercedes B 180 CDI W245 spz 4AF6763, VIN WDD2452071J124885
Za mimořádnou skrytou závadu zalomených svíček zaplatit fakturu ve výši 36.000,-kč a odškodné - slevu za přetočené kilometry ve výši 50.000,-Kč.
Prodejce odpovídá za stav vozu, který je sjednaný ve smlouvě a za vady, které jsou na zboží při převzetí, pokud na ně neupozornil, nejedná-li se o vady odpovídající míře používání nebo o běžné opotřebení. Jde-li o vadu, za kterou prodávající odpovídá, je povinen závadu odstranit nebo poskytnout přiměřenou slevu z kupní ceny. Nutný je předpoklad řádně uplatněné reklamace provedené u prodávajícího. Kupující by si neměl odstranit vadu sám, pokud se chce domáhat práv z vadného plnění. Taková skutečnost (dohoda o opravě a její následná kompenzace) by musela být prokazatelně sjednána mezi prodávajícím a kupujícím pro vznik spotřebitelova nároku na proplacení vynaložených nákladů na opravu vozu prodejcem.
Pokud se vada projeví v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná již při převzetí. Společnost by měla prokázat, pokud reklamaci zamítá, že se nejedná o vadu, za kterou odpovídá. Vzhledem k zákonné domněnce nelze při zamítnutí reklamace uplatněné v prvních 6 ti měsících od převzetí považovat za dostatečné posouzení vady bez osobní prohlídky vozidla. Není-li reklamace vyřízena řádně a včas, jde o podstatné porušení smlouvy, které zakládá právo na odstoupení od smlouvy. Pouhým ustanovením ve smlouvě vztahujícím se ke špatnému technickému stavu vozu se nelze zbavit odpovědnosti za vady.
Na žádost spotřebitele stížnost uzavíráme.