Před měsícem jsem si objednal monitor Samsung G9 Neo z CZC s doručením domů. V den doručení jsem byl v práci, ale byla doma manželka, kurýra požádala aby s ní monitor vynesl nahoru (4. patro) každý z jedné strany krabice za úchytku. Kurýr si namísto toho hodil krabici na rameno a vyběhl 4 patra nahoru. Problémem ale je, že když jsem přišel z práce a krabici otevřel, monitor byl uprostřed prasklý a nezobrazoval správně. Napsal jsem tedy na reklamace, že doručené zboží je prasklé, poslal jsem foto a foto krabice (ta byla v pořádku). Bylo mi řečeno abych odnesl monitor na pobočku (tedy pů den volna, protože mají od 10) a že mi ho vymění za jiný.
Na pobočce mi řekli přesný opak a to, že mi nic nedají dokud se nezprocesuje vrácení, asi ok, chybná komunikace .. od 3 dny později mi přišlo vyjádření, že na technickém oddělení zjistili mechanické poškození (ano, to je důvod proč ho vracím, přišel mi prasklý) a že uplatňují nárok na náhradu hodnoty zboží ve výši 100% protože monitor je dále neprodejný.
Tedy jsem zaplatil 36 000Kč za prasklý monitor, který jsem jim vrátil aby to zkusili na dalšího kupce. Napsal jsem, že s jejich stanoviskem výslovně nesouhlasím, ale má cenu kontaktovat soudního znalce?
Jde o mechanické poškození, ale nevím, jestli vzniklo při přepravě nebo ještě před, zase se mi nelíbí, že mohou tento kus "prodat" dalšímu a říci, že je mechanicky poškozen a tedy nemá nárok na reklamaci.
Samsung Odyssey G9 NEO 49" DQHD prohnutý
Vrácení peněz / výměna za funkční kus.
Vhodné zabalení zboží určeného k přepravě má zajistit prodávající. Není-li dopravcem stanoveno jinak, má prodávající povinnost zboží zabalit podle zvyklostí s ohledem na jeho povahu. Prodávající tak odpovídá za stav zakoupeného zboží až do okamžiku převzetí kupujícím. Pokud by tedy došlo k poškození zboží způsobené přepravcem, jde na vrub prodejce. Spotřebitel následně může zboží reklamovat klasicky v e-shopu, kde jej zakoupil, nebo od smlouvy do 14 dnů odstoupit, jak již spotřebitel dle popisu učinil.
O poškození zásilky by spotřebitel měl informovat jak prodávajícího, tak přepravní společnost. Prodávají v každém případě musí prokázat, že zboží bylo doručeno bez vad. Spotřebitelům doporučujeme dokumentovat rozbalování balíků, aby se vyhnuli případným potížím s reklamací.
Více informací ohledně poškození zboží během přepravy nalezne spotřebitel zde: https://www.dtest.cz/clanek-9163/co-muzete-delat-se-zbozim-poskozenym-pri-preprave.
Spotřebiteli doporučujeme, jestliže tak ještě neučinil, vadné zboží reklamovat.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v průběhu jednoho roku od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 5 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Společnost CZC.cz s.r.o. se rozhodla nevyužít možnosti mimosoudního řešení sporů a nadále je ochotna s nespokojenými zákazníky komunikovat pouze prostřednictvím svého zákaznického centra, oddělení reklamací, případně stížností. Co se týče dalšího řešení sporů se spotřebiteli, rozhodla se společnost spolupracovat pouze se službou mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci (ADR ČOI). Služba Vašestížnosti.cz je založena na principu oboustranné dobrovolnosti, proto jsme nuceni stížnost uzavřít.