17.8.2023 byl splatný dobropis - doklad č. ***.
Dnes v pondělí 21.8.2023 jsem volala na tel. číslo 225 34 111 abych se zeptala, proč mi stále nebyly připsány peníze ne účet.
Váš nepříjemný pracovník mě upozrnil, že peníze byly zadány k vrácení 18.8.2023 a své stížnosti mám napsat na tento email.
Proč byla platba vrácení peněz zadána až po splatnosti?????
Splatnost byla 17.8.2023 a protože to není poprvé, kdy mi vaše společnost blokuje peníze,
žádám o 5% úroků za nedodržení splatnosti vrácení peněz.
Hašová.
5% úroků z dlužné částky.
Pokud prodávající nevrátí peněžní prostředky ve stanovené lhůtě, ocitá se v prodlení. Spotřebitel tak může požadovat úroky z prodlení dle § 1970 občanského zákoníku (ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.). Nevrácením částky v zákonné lhůtě se z ní stává bezdůvodné obohacení na straně prodávajícího.
Zadržuje-li podnikatel peněžní prostředky spotřebitele bez právního důvodu, jedná se o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.
děkuji za předání případu a Vaše vyjádření.
Dobropis by se měl běžně proplatit automaticky na zdrojový účet, pokud si zákazník nezvolí žádný preferovaný způsob proplacení. V tomto případě však došlo k chybě a vrácení platby proběhlo den po splatnosti dokladu, omlouvám se. V této souvislosti budeme zákazníkovi proplácet i vzniklé úroky z prodlení, na které vznikl nárok v souladu s platnou legislativou.
Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky
Děkujeme společnosti za poskytnuté vyjádření.
Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitelku, aby se ke stížnosti mohla vyjádřit a případně ji uzavřít.
Spotřebitelka již nevyužila možnosti na vývoj případu reagovat. Vzhledem k výše uvedenému (k omluvě společnosti a k proplacení vzniklých úroků z prodlení) stížnost uzavíráme s dosažením dohody.