Poptavala jsem pokládku dlažby před domem na aaapoptavce a epoptavce v roce 2022. Ozval se mi pan Růžička a za 85tis na ruku bez dokladu dlažbu položil. Po měsíci se dlažba propadla. Pan Růžička odmítá reklamaci s tím, že se to stává a chce ji zaplatit. To jsem odmítla a poté už přestal reagovat. Kontakt :ruzickado@email.cz
Pokládka dlažby
Opravit dlažbu nebo proplatit opravu
Mezi podnikatelem a spotřebitelem byla sjednána smlouva o dílo. Dílem se dle občanského zákoníku rozumí zhotovení určité věci, nespadá-li pod kupní smlouvu, a dále údržba, oprava nebo úprava věci, nebo činnost s jiným výsledkem.
Pokud provedené dílo neodpovídá uzavřené smlouvě o dílo, pak je vadné. Zhotovitel je povinen realizovat předmět díla v souladu s uzavřenou smlouvou, a to řádně a ve sjednané době.
O právech objednatele z vadného plnění u smlouvy o díle platí obdobně ustanovení o kupní smlouvě. V souladu s nálezem Ústavního soudu ČR (sp. zn. IV. ÚS 2989/16) se na danou problematiku použije ustanovení o koupi zboží v obchodě, nikoliv obecná ustanovení o kupní smlouvě.
V ustanovení § 2173 je navíc uvedeno, že dokud prodávající nesplní své povinnosti z vadného plnění, nemusí kupující platit dosud neuhrazenou kupní cenu nebo její část.
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne na díle v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Podle § 2171 občanského zákoníku navíc platí, že pokud prodávající vadu odmítl odstranit, může spotřebitel od smlouvy odstoupit. Odstoupí-li kupující (spotřebitel) od smlouvy, prodávající vrátí kupujícímu kupní cenu (pokud již byla zaplacena) bez zbytečného odkladu.