Dobrý den, v červnu 2022 jsem ukončil služby u Vodafone a přešel ke konkurenci. Vrátil jsem internetový modem a set-top box k TV s ovladačem. Bohužel slečna na prodejně udělala chybu a nezrušila mi Vodafone TV a nezapsala vrácení set-top boxu. Bohužel předávací protokol o vrácení jsem vyhodil. Po půl roce mi přišlo od externí vymáhací agentury, že neplatím pronájem zařízení a službu Vodafone TV. Ze strany Vodafonu mi ale od července do ledna 2023 nikdo nekontaktoval, nechodily mi žádné e-maily, ani SMS. O dlužné částce jsem neměl ponětí. Po návštěvě prodejny mi byla doporučena úhrada a sepsal jsem reklamaci. Ani na reklamaci nikdo z Vodafonu nereagoval. Po 2 měsících od sepsání jsem se dozvěděl na prodejně, že byla reklamace zamítnutá. Komunikace je žalostná, nikdo mi nedokáže vysvětlit proč mě nikdo nekontaktoval a externí agentura mě zkontaktovala ihned. V současné době platím 70,-/měs. za pronájem ničeho a ani po páté návštěvě prodejny se nic nevyřešilo. Opět mi bylo slíbeno, že mi zavolají a tím to skončilo.
Vodafone TV, pronájem set-top boxu
Ukončení pronájmu set-top boxu bez pokuty za nevrácení zařízení. Vrácení částky cca 5000,- za poskytnuté služby, které nebyly chybou zaměstnance Vodafone zrušeny.
Jestliže spotřebitel ukončil služby u společnosti Vodafone, vrátil pronajaté zařízení a vyrovnal se společností vše, co bylo třeba uhradit po ukončení smlouvy, nemůže společnost následně účtovat spotřebiteli služby, které již nevyužívá.
Pokud bylo spotřebiteli zasláno vyúčtování služeb, s kterým nesouhlasí, má právo uplatnit reklamaci. Reklamaci na vyúčtování ceny je spotřebitel oprávněn uplatnit bez zbytečného odkladu, nejpozději do 2 měsíců ode dne dodání vyúčtování ceny za poskytnutou službu. Společnost je povinna vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu, nejpozději do 1 měsíce ode dne doručení reklamace. Doručení vyřízení reklamace musí být provedeno prokazatelným způsobem.
V případě, že společnost reklamaci vyúčtování zamítne, může se spotřebitel do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne. Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://www.ctu.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://www.ctu.cz/kontakt.
V případě modemu je vhodné prokázat jeho navrácení předávacím protokolem, jestliže jej spotřebitel nemá, bylo by možné prokázat navrácení modemu kamerovým záznamem (popř. svědeckou výpovědí). Společnost by zároveň měla evidovat převzatá zařízení.
Žádá-li společnost zaplacení údajné dlužné částky, musí také prokázat, že k tomu má právní důvod. Pokud si je spotřebitel jistý tím, že závazek byl ukončen bez toho, aniž by vznikla platná pohledávka, patrně nebude možné tento právní důvod prokázat a dluh vymáhat. Před vyplacením jakékoliv částky třetí osobě (jiné společnosti) má pochopitelně spotřebitel nárok na to, aby byl seznámen s právně relevantním důvodem, pro který od něj společnost vyžaduje peněžité plnění.
O neexistenci dluhu je vhodné informovat společnost, které byla údajná pohledávka postoupena. Neexistuje-li dluh spotřebitele vůči společnosti, není ani společnost, které je pohledávka postoupena, oprávněna údajnou pohledávku vymáhat.
Dobrý den, pane Kovalčíku, je mi líto, pokud došlo k nedorozumění. Kvůli ochraně osobních údajů nemůžeme řešit konkrétní záležitosti prostřednictvím stránek třetích stran. Ze stejného důvodu nemám k Vaší stížnosti žádné informace.
V případě vzniku nedoplatku odesílá naše společnost zákazníkům SMS a e-mailové upozornění. Následně jsou zákazníkovi odeslány 2 písemné upomínky, které jsou zpoplatněné dle platného Ceníku, a to na kontaktní adresu prostřednictvím poštovní služby. Mrzí mě, pokud jste tato upozornění neobdržel. Zákazník, dle Všeobecných podmínek, nás má včas informovat o změně kontaktních údajů.
Pokud už jste tuto záležitost řešila reklamací, která ale byla zamítnuta, jedná se o naše konečné rozhodnutí. Je mi to líto, ale v tom případě Vám nemůžeme vyjít vstříc. Děkuji za pochopení. Přeji Vám pěkný den. Lenka Pilná Péče o zákazníky