V neděli 17. 9. 2023 přijel na stanici Třinec Centrum v cca 18.30 hod. (směr SK) naprosto neoznačený černý vlak, bez jakýchkoliv identifikačních znaků, nebo loga. Vlak nebyl ani nijak vypsán na odjezdové tabuli, ani hlášen staničním rozhlasem. Poněvadž se to téměř krylo s odjezdovým časem jiného vlaku, vznikl celkem velký chaos mezi cestujícími na nástupišti, čekajícími na vlak jiný. Zdůvodnění, že vlak není hlášen protože je z jiné společnosti než ČD, mi přijde povrchní a diletantské - máte mít se stanicí smlouvu, která zajišťuje plné pokrytí služeb. Stanice je rychlíková a dokonce na přihraničním styku.
Žádám vysvětlení a opatření, která budou přijata pro nápravu.
Žádám vysvětlení vzniklé situace a o přijetí opatření, která budou přijata pro nápravu, aby to nevypadalo jako v roce 1970 v Bangladéši, ale jako v r. 2023 v členském statě EU.
Přepravní společnost by měla zajistit, aby spotřebitelé byli dostatečné informování, z jakého nástupiště vlak odjíždí. V případě, že se spotřebitel řídil dle pokynů uváděných společností, ale nestihl vlak, byla mu způsobena škoda. Dle ustanovení § 2913 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, poruší-li strana povinnost ze smlouvy, nahradí škodu z toho vzniklou druhé straně nebo i osobě, jejímuž zájmu mělo splnění ujednané povinnosti zjevně sloužit.
Jak vyplývá z ustanovení článku 4.1 Přepravních podmínek společnosti, v případě, že nedošlo k provedení přepravy z důvodů pochybení na straně přepravce, má spotřebitel nárok na vrácení celého jízdného.
Dobrý den, pane Erdélyi, nejsme si jisti, jestli je Váš podnět správně adresován na naši společnost. Jelikož my nejsme kompetentní ani zodpovědní za ohlašování vlaků, ale SŽ. Nicméně, pokud pátráte po vlaku ze dne 17. 9. 2023 ve stanici Třinec Centrum cca v 18.30 hod. (směr SK), pak bohužel se nejednalo o vlak naší společnosti. Dispečerem máme ověřeno, že náš vlak v tomto úseku v daném čase neprojížděl. Spoje naší společnosti jsou ve všech stanicích ohlašovány a také vypisovány na informačních tabulích.