HP TRONIC Zlín, spol. s r.o.

#70383X neuznaná reklamace

18.06.2015, před 10 lety

Ivanka Trenklerová

Dobrý den,dostala jsem k vánocům od přítele..kupující Tomáš Brandejs,mobilní telefon zn,CUBE1..KOUPENÝ DNE 28.11 2014.Již od prvního zapnutí tento mobil ,,nenačítal,,signál,lidé se ke mně nemohou dovolat.Když přehodím kartu do svého starého mobilu zn.SAMSUNG - velmi levného podotýkám,,je vše v pořádku a začnou mi okamžitě chodit zprávy kdo se ke mně nedovolal.Včera mi ho opět přítel přinesl po neuznané opravě a výsledek je stejný-špatný.Máme mobily vedle sebe a jemu hlásí jeho telefon ,že jsem nedostupná.V našem domku ,u sousedů v prodejně prostě nefunguje.V obchodním domě ano.Myslím ,že je slabá anténa..jsem laik..ale myslím si ,že by měl fungovat všude ,jako ten starý.Jsem rozlobená,přemýšlím o znaleckém posudku ,přítelovi je trapně.že mi dal vadný dárek.Nakoupil u Vás již vícetkrát a bylo vše v pořádku,proto měl v koupi důvěru.Koupě byla přes internet ,vyzvednut byl v Týništi ,kde proběhla reklamace.Ctěl nový funkční mobil,nebo vrácení peněz.

CUBE1G5030006251 CUBE1 G503-5",4XCPU,GPS, 3G,2SIM,1...ČERNÝ

VRÁCENÍ HOTOVOSTI

29.6.2015 14:16, před 10 lety

Bude-li prodávající trvat na zamítnutí reklamace, doporučujeme spotřebitelce, aby na vystavený reklamační protokol sepsala svůj nesouhlas s vyřízením reklamace. Poté je vhodné konzultovat existenci vady bez zbytečného odkladu se soudním znalcem, který spotřebitelce vypracuje znalecký posudek, ve kterém se bude zabývat existencí a povahou vytýkané vady. Současně by se měl vyjádřit k vlastnímu odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Seznam znalců je na www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci. Spotřebitel předkládá prodávajícímu jedno vyhotovení posudku, druhé si uschová. V takovém případě je nutné uvést, že znaleckým posudkem je rozporován výsledek reklamace. Cenu znaleckého posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací.

Pokud se jedná o účelně vynaložené náklady spojené s oprávněnou reklamací, je prodávající povinen tyto náklady na základě žádosti kupujícího proplatit. Účelně vynaloženými náklady jsou náklady, které musí spotřebitel nezbytně nutně vynaložit k tomu, aby mohl reklamaci uplatnit. Jedná se obvykle o náklady na cestovné, poštovné, rovněž i na znalecký posudek. Právo na jejich úhradu vychází z ustanovení § 1924 občanského zákoníku.

Právo z odpovědnosti za vady přímo souvisí s konkrétní kupní smlouvou, proto je prodávající odpovědný za vady prodaného zboží pouze kupujícímu. Pokud ovšem před uplynutím záruční doby spotřebitel daruje zakoupenou věc jiné osobě, nový nabyvatel věci nenastupuje automaticky do práv kupujícího a nemůže ani sám reklamovat zboží bez součinnosti s kupujícím. Původní kupující však může vystavit novému nabyvateli věci k reklamaci plnou moc, případně sám uplatňovat odpovědnost za vady, byť už není vlastníkem věci.

28.10.2015 14:06, před 9 lety