Zboží bylo zakoupeno v kamenné prodejně MOHITO Paladium, zaplaceno kartou, nákup se skládal pouze z jednoho kusu zboží. Účtenku jsem si neschovala, a tak po zjištění vady zboží jsem šla do nejbližší prodejny MOHITO (MOHITO Václavské Náměstí) a chtěla jsem reklamaci uplatnit. Zaměstnankyně prodejny byla vstřícná, ale reklamaci nemohla přijmout, protože by nedokázala podle bankovního výpisu dohledat účtenku z jiné prodejny a poradila mi ať se obrátím rovnou na prodejnu, ve které jsem si zboží zakoupila, že to vůbec není problém. Ma prodejně Mohito Paladium Praha, kde jsem si zboží zakoupila, mi odmítli reklamaci přijmout s tím, že od 01.07.2023 už nemusejí dohledávat účtenky podle potvrzení platby kartou a že bez papírové účtenky se se mnou bavit nebude.
Halenka s výstřihem, po prvním praní se srazila do neuvěřitelně malých rozměrů
Přijetí reklamace.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v průběhu jednoho roku od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 5 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
K uplatnění práva na reklamaci přitom spotřebitelka nemusí zakoupení produktu prokazovat originálním účtem, stačí když prokáže, že zboží bylo zakoupeno u dané společnosti (např. výpisem z účtu).
O přijetí výrobku k reklamaci rozhoduje pracovník ihned, ve složitějších případech do 3 pracovních dnů. Vyřízení reklamace, jak je uvedeno výše, má proběhnout zásadně do 30 dnů od jejího uplatnění. Ustanovení § 19 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, rozvádí i další povinnosti prodávajícího v souvislosti s reklamačním procesem. Nepřijetí věci do reklamačního procesu bez právně relevantního důvodu je přestupkem [§ 24 odst. 7 písm. x) zákona o ochraně spotřebitele], za nějž lze uložit pokutu až 3 mil. Kč [§ 24 odst. 19 písm. d) zákona o ochraně spotřebitele].
Dle § 2172 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, se práva z vady zásadně uplatňují u prodávajícího, u kterého byla věc koupena. U jiné osoby by měl spotřebitel uplatnit právo z vady pouze tehdy, domluvil-li se na této osobě s prodávajícím předem a je-li tato osoba v místě pro spotřebitele bližším, než je místo, ve kterém je prodávající. Dle § 19 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, platí, že prodávající je povinen přijmout reklamaci v kterékoli provozovně, v níž je přijetí reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaných výrobků a nabízených služeb, případně i v místě nebo sídle podnikání.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informací k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.