Příšerný obchod, vyložená past na zákazníka. Reklamace objednávky nebyla vyřízena ani za 30 dní, příplatková prodloužená 60 denní lhůta na vrácení se v systému deaktivovala s lživým textem o jejím vypršení. Dle operátorů zákaznické linky jí nelze využít dříve, než se ukončí proces reklamace. Na moje pokusy odstoupit od smlouvy nikdo nereaguje, operátor pouze vždy zakončí rozhovor slovy, že vše předá na reklamační oddělení, přičemž o tom ani po několika dnech nepřijde žádné písemné potvrzení so emailu a telefonicky se mi také nikdo neozve. Reálně jsem bez výrobku i peněz již vice než měsíc. Mall už nikdy více - je vidět, že firmu převzali polský šmelináři z Allegro.pl
PocketBook 632 Touch HD 3, Spicy Copper, 16 GB
Vrácení peněz za objednávku na můj bankovní účet
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), může spotřebitel od smlouvy odstoupit nebo požadovat přiměřenou slevu dle § 19 odst. 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje. V tomto případě se domníváme, že je možné odstoupit od smlouvy i ohledně prodloužené lhůty na vrácení zboží.
V případě prodloužené lhůty na vrácení zboží se bude postupovat dle smluvních podmínek společnosti, kde mohou být stanoveny určité podmínky, při jejichž splnění je možné zboží vrátit.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se k ní mohla vyjádřit.
Dobrý den, pane Tučku. Je mi líto, že reklamace nebyla vyřízena v zákonem stanovené lhůtě. V tuto chvíli celou situaci prověřujeme. Budeme Vás kontaktovat a vše dořešíme co nejdříve a k Vaší spokojenosti. Přeji hezký den. S pozdravem Jana, overeno@mall.cz
Prodejce evidentně klame spotřebitele. Po eskalaci mého případu zde na portálu pracovníci prodejce po 14 dnech konečně začali písemně reagovat na mé opakované odstoupení od smlouvy (písemné i telefonické). Reakce je bohužel zmatečná a nijak neřeší vzniklou situaci, že jsem již 40 dní bez výrobku i peněz, ačkoliv součástí mé objednávky byl 573Kč!!! příplatek za pojištění proti náhodnému poškození a bezplatné vracení výrobku v 60 dnech!!! Posuďte sami komunikaci prodejce:
29.8.(9:33):Potvrzujeme, že jsme přijali zboží. Na vyřízení máme 30 dnů, většinou však reklamaci vyřídíme mnohem rychleji.
3.10.(9:32):Vaše reklamace zboží bohužel nebyla uznána. Dle vyjádření servisu se závada na výrobku neprojevila.
3.10.(12:35):Byla založena pojistná událost a nyní bude čtečka odeslána do servisu.
Děkujeme stranám za součinnost.
Jestliže spotřebitel odstoupil po uplynutí 30 dnů od uplatnění reklamace a zároveň před vyřízením reklamace (dle výše uvedeného k ní došlo 3.10. v 9:32), což dle popisu učinil, je společnost povinna toto odstoupení respektovat. Výjimkou by mohla být např. situace, kdy se strany na delší lhůtě pro vyřízení reklamace dohodnou (viz výše), avšak k tomu dle popisu nedošlo.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby mohla na konkrétní případ reagovat a uvést důvod, pro který nebylo odstoupení od smlouvy uznáno.
Dobrý den, posílám vyjádření k podnětu zákazníka. Obdrželi jsme výrobek 632 Touch HD 3, Spicy Copper, 16 GB k reklamaci s uvedenou vadou prasklina displeje. Podle vyjádření autorizovaného servisu je příčinou závady mechanické poškození e-ink displeje. Na toto poškození se záruka nevztahuje, nelze tedy řešit jako záruční opravu a nelze uznat ani Odstoupení od smlouvy ve lhůtě 60 dnů. Šetřením bylo zjištěno, že výrobek zákazníkovi vyklouzl z ruky, spadl na podlahu. Zákazník si zakoupil v objednávce pojištění pro případ náhlého poškození, proto byla založena pojistná událost. Veškeré informace od nás zákazník obdržel elektronicky. Pojistná událost byla založena na základě informací, které uvedl sám zákazník.
čtečka mi vypadla z ruky při vyndávání z krabičky na vinylovou podlahu.
- kdo výrobek používal (pokud dítě poprosíme i věk)
já osobně
- jak došlo k poškození ( jestli spadlo a od kud, jestli do výrobku někdo vrazil, jestli spadlo při chůzi, zakopnutí, ....)
čtečku jsem po použití vždy ukládal do originální krabičky. čtečka mi při vyndávání z originální krabičky vypadla ze stoje na podlahu
-na jaký povrch výrobek spadl a z jaké výšky
čtečka spadla na vinylovou podlahu z výšky cca 180cm
- jestli byl výrobek v době vzniku poškození v ochranném obalu
nebyl
Další informace ohledně vyřízení pojistné události od nás zákazník obdrží automaticky. Přeji pěkný den. Kamila overeno@mall.cz
Vážení pracovníci Mall cz,
1) přečtěte si výše uvedené vyjádření spotřebitelského zákona znalých pracovníků dTest:„Jestliže spotřebitel odstoupil po uplynutí 30 dnů od uplatnění reklamace a zároveň před vyřízením reklamace, je společnost povinna toto odstoupení respektovat." Vraťte mi tedy peníze a můžeme si přestat dopisovat. V opačném případě porušujete zákon.
2)Přijde vám logické a prozákaznické, že výrobek po 40 dnech v servisu opět posíláte do servisu s ohledem na to, že jsem řešení celé reklamace v rámci pojištění proti náhodnému poškození+vrácení(=odstoupení od kupní smlouvy) v 60 dnech prokazatelně telefonicky požadoval již 19.9.2023 (a po té emailem i telefonicky ještě několikrát, naposledy 1.10.2023 podáním přes DS)?!
S ohledem na výše Vámi poskytnuté informace je nabíledni, že klamání spotřebitele se dopouštíte nejen s ohledem na vyřizování zákonné reklamace zboží, ale i průběhem poskytování mnou zakoupených služeb "pojištění proti náhodnému poškození" a "vrácení v 60 dnech".
Děkujeme stranám za součinnost a společnosti za upřesnění skutkového stavu.
Výše uvedené se vztahuje na reklamaci výrobku - jestliže došlo k jeho mechanickému poškození, nejedná se o výrobní vadu a podnikatel tak může reklamaci zamítnout. Dle vyjádření společnosti věc převzala pro řešení pojistné události, na kterou se lhůta pro vyřízení reklamace neuplatní a zpravidla bývá stanovena v pojistných podmínkách společnosti (i tak by však neměla být nepřiměřená).
Pokud spotřebitel zboží reklamoval, měla jej společnost informovat o zamítnutí reklamace a nabídnout řešení pomocí pojistné události. I v případě uplatnění neoprávněné (a následně zamítnuté) reklamace platí lhůta 30 dnů.
V tomto případě tak bude záležet, zda byl spotřebitel o zamítnutí reklamace informován včas, což z popisu nevyplývá.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se k vývoji případu mohla vyjádřit.
Dobrý den. Po opakovaném posouzení celé situace byl předán požadavek na příslušné oddělení, aby byla reklamace ukončena jako nevyřízená v zákonem stanovené lhůtě. O dořešení bude zákazník informován e-mailem. S pozdravem Jana, overeno@mall.cz
Společnost Mall.cz (Allegro) nezklamala a v rozporu s předchozím vyjádřením výše mi poslala o 1000Kč méně - reklamaci nevyřešenou v zákonné lhůtě pracovníci změnili na pojistnou událost, která má 10% spoluúčast. Moje prokazatelné odstoupení od smlouvy (datová schránka, email, telefon) ignorovali, protože takto je to pro ně výhodnější. Co naplat, že selhali především oni (24.8. byl výrobek odeslán na reklamaci a 11.10. po urgencích na tomto portálu byly konečně připsány nějaké peníze na můj účet).
Poprosím pracovníky dTestu o vyjádření, zdali má smysl celou záležitost eskalovat přes ČOI.
Děkuji.
Děkujeme stranám za poskytnutou součinnost při řešení sporu.
K dotazu spotřebitele uvádíme, že v tomto případě záleží na tom, zda se jedná o reklamaci, či o pojistnou událost. Pokud by se jednalo o reklamaci, která nebyla vyřízena včas, může spotřebitel požadovat vrácení veškerých finančních prostředků. U pojistné události záleží na znění smlouvy, avšak odečtení spoluúčasti (zde 1000 Kč), je zpravidla u těchto smluv běžné.
S ohledem na skutkový stav, kdy došlo k mechanickému poškození spotřebitelem (mobil vypadl z kapsy), se domníváme, že správným řešením je vyřizování pojistné události a tedy odečtení spoluúčasti (je-li to v souladu se smlouvou). Přestože ČOI může být jiného názoru, nedomníváme se, že je řešení pomocí mimosoudního řešení sporu při ČOI účelné.
Stížnost nyní přeřazujeme zpět na spotřebitele, aby mohl informovat, zda ve sporu bude chtít pokračovat a podá návrh na zahájení řízení u ČOI, případně aby mohl stížnost uzavřít.
Komentář: Dnes, tj. téměř 2 měsíce od odeslání vadného výrobku, mi byl doplacen zbytek ceny objednávky a mohu si koupit náhradní produkt. Věřte mi, že být 2 měsíce bez adekvátní náhrady bylo (i s ohledem na příplatkové služby pojištění a prodloužení možnosti vrácení) pro mě frustrující.