Rerum Finance, s.r.o.

#71244Podvodné jednání

22.10.2023, před rokem

Martin Svátek

Dobrý den, rád bych se podělil o zkušenost s touto společností, protože dle mého jde o nekalou praktiku a podvodné jednání. 2.10. jsem žádal o půjčku ve výši 5tis se splatností 5 dní. Peníze po neustále telefonní urgenci dorazily až 5.10. (čtvrtek) Samozřejmě úroky mi byly počítány od prvního dne a půjčka se tvářila v klientské sekci od počátku jako aktivní, i když jsem je vlastně nečerpal. Znovu jsem tedy volal na infolinku, kde mi bylo několikrát potvrzeno, že samozřejmě dojde k nápravě a bude mi napočítán úrok od daného dne. A ať jsem trpělivý. Operátorky neustále vypisovaly nesmyslné požadavky na jiná oddělení a stále se nic nedělo. Hned v pondělí (v den splatnosti) mi přišel email s upozorněním o úhradě úvěru v plné výši, jako by se nic nestalo. Znovu jsem volal na oddělení a znovu ta stejná písnička. Další den jsem už volal na oddělení pohledavek, protože jsem věděl, že jsem den po splatnosti a chtěl jsem se vyhnout neprijemnostem. Celou situaci jsem znovu vysvetlil a znovu jsem se utvrdil, že v této firmě vlastně není vůbec nikdo na nic kompetentní a informace si mezi sebou nikdo nepředává. 11.10. mi přišel email ať jsem trpělivý a na nedopatření usilovně pracují. Úroky však z vesela naskaují dál a teď už jsem si téměř jistý, že toto byl celou dobu záměr. Dnes je 22.10. a firma nekomunikuje. Nikdy jsem nezažil podobné jednání. Nešlo mi o ty peníze tolik, jako o princip a čas který jsem nad tím kvůli pár tisícům strávil. Teď už mi jde v každém případě i o peníze.

Půjčka

Uznání chyby na straně společnosti a napočítání úroků pouze k danému dni. Jelikož mě celou dobu uváděli v omyl a nabádali mě k tomu, abych půjčku zatím neplatil. Vše mohu doložit včetně data načerpání peněz.

23.10.2023 15:55, před rokem

Společnost nemá nárok na úroky počítané od jiného dne než sjednaného ve smlouvě.

Jednání zaměstnance na infolince, který přislíbil spotřebiteli, že dojde k nápravě a k vyřešení jeho požadavku, je závazné pro společnost Rerum Finance, s.r.o. dle § 166 Občanského zákoníku.

V uvedeném případě je vhodné uplatnit reklamaci, jak již dle popisu spotřebitel nejspíše učinil prostřednictvím infolinky společnosti.

Dle dostupných informací by Reklamace či stížnost měla obsahovat:
- identifikační údaje klienta, především jméno a příjmení klienta, rodné číslo nebo datum narození, dále kontaktní údaje pro komunikaci s klientem (telefonní číslo a/nebo e-mail), korespondenční či kontaktní adresu,
- předmět reklamace a/nebo stížnosti, název produktu nebo služby, které se reklamace a/nebo stížnost týká, popis podstatných skutečnost pro posouzení reklamace a/nebo stížnosti, časová posloupnost skutečností souvisejících s předmětem reklamace a/nebo stížnosti atp
- v případě reklamace a/nebo stížnosti týkající se konkrétní platební transakce také identifikaci účtů/uskutečněných plateb a jejich identifikačních náležitostí a časových údajů,
- vlastnoruční podpis klienta nebo podpis osoby, která je zmocněna k zastupování klienta; v případě podpisu zmocněncem je potřeba doložit ověřenou kopii plné moci,
- kopii smlouvy či jinou písemnou dokumentaci a důkazní prostředky, které prokazují oprávněnost reklamace či stížnosti, popř. alespoň poukázat na dokumentaci či důkazní prostředky, které považuje klient za relevantní.

Reklamaci/stížnost je možné podat několika způsoby:
- písemně, prostřednictvím provozovatele poštovních služeb na adresu sídla společnosti: Rerum Finance s.r.o., Jungmannova 26/15, Nové Město, 110 00 Praha 1
- telefonicky na čísle: +420 226 288 088
- elektronickou poštou na e-mailovou adresu: reklamace@rerum.cz

Lhůta k vyřízení reklamace činí 30 kalendářních dní a začíná běžet dnem doručení reklamace.

V případě nesouhlasu se stanoviskem Společnosti k podané Reklamaci a/nebo Stížnosti má Klient právo podat námitku. Námitku je třeba podat písemně na adresu Společnosti Rerum Finance, s.r.o., Jungmannova 26/15, Nové Město, 110 00 Praha 1, a to bez zbytečného odkladu (nejpozději však do 10 pracovních dní) od doručení stanoviska Společnosti k podané Reklamaci a/nebo Stížnosti. V tomto případě bude reklamace přezkoumána statutárním orgánem společnosti, a to na základě podkladů připravených odpovědným pracovníkem společnosti. Lhůta na vyřízení námitky činí 30 kalendářních dní. Výsledek přezkoumání stížnosti bude zaslán jako konečný závěr obdobně jako v případě podání stížnosti či reklamace v prvém případě.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů u finančního arbitra. Řízení před finančním arbitrem je bezplatné a výsledkem tohoto řízení je vydání závazného stanoviska. Více informací o finančním arbitrovi může spotřebitel nalézt zde: https://finarbitr.cz/cs/. Podání návrhu je možné zde: https://finarbitr.cz/cs/reseni-sporu/pruvodce-podanim-navrhu.html.

Spotřebitel může také podat podnět na zahájení správního řízení u České národní banky na adrese Na Příkopě 28, 115 03 Praha 1, jako orgánu dohledu nad nebankovními poskytovateli spotřebitelských úvěrů.

13.11.2023 14:32, před rokem

Společnost nás informovala, že spotřebitele nebylo možné zastihnout telefonicky, načež mu bylo stanovisko s návrhem řešení zasláno e-mailem.

Dále nás společnost informovala, že se jednalo o technickou chybu, která již byla vyřešena. Zároveň spotřebitele ubezpečila, že "veškeré postupy společnosti Rerum Finance, s.r.o. jsou v souladu jak s platnými zákony, tak v tomto případě i s danou úvěrovou smlouvou."

S ohledem na výše uvedené stížnost přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl obdržení e-mailu potvrdit a případně stížnost uzavřít.

19.12.2023 21:22, před rokem

Žádáme spotřebitele o potvrzení výše uvedeného, popř. o uzavření stížnosti.

22.1.2024 08:38, před 12 měsíci