dne 19. 5. 2015 jsem na stránkách www.gigamall.cz objednal mobilní telefon Samsung Galaxy S4 mini. O dva dny později byl mobilní telefon doručen. Po rozbalení nemohl telefon najít mobilní síť, proto jsem vybral mnou upřednostňovanou síť (tedy T-mobile). Síť ale i nadále vypadávala a automaticky se nepřihlašovala, proto jsem se snažil problém vyřešit výměnnou SIM karty. Ale ani to nepomohlo. Další problém byl s nabíjením. Telefon se nabil jen do 80% a dále už ne. Když měl mobil 16%, vypnul se úplně. Proto jsem Vás 30. 5. kontaktoval na adrese info@gigamall.cz. Odpověď zněla, že mám mobil poslat na reklamaci. A tak jsem ho poslal. Dnes je to měsíc od doby, co byl mobil přijat k reklamaci, tak jsem volal na telefonní číslo, které bylo u reklamačního protokolu přiložené. Paní mi sdělila, že je mobil u technika a s překvapením zjistila, že brzy uplyne doba 30 dnů. Telefonát se uskutečnil v 15:33 a již v 16:09 jsem měl e-mail, že má reklamace nebyla uznána. Dle vyjádření technika je závada způsobena špatným zacházením- mobil nemá jediný škrábanec, má ochranné sklo, zakoupil jsem si kryt a mobil jsem měl jen pár dní. A problém s mobilem se projevil ihned po rozbalení. Tudíž špatné zacházení je vyloučené.
Žádám tedy o navrácení peněz. Děkuji za kladné vyřízení.
Samsung Galaxy S4 mini (bílý)
Navrácení peněz
V prvních 6 ti měsících od převzetí zboží, jako je tomu v tomto případě, platí právní domněnka, že zboží bylo vadné již od počátku (ust. § 2161 odst. 2 občanského zákoníku). Je na prodávajícím, aby toto tvrzení vyvrátil, ideálně prokázáním opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem. Pouhé konstatování mechanického poškození (špatné zacházení ze strany spotřebitele) nelze považovat za dostatečné, zvlášťe pokud vada není na první pohled zcela zjevně patrná. Prodávající je povinen se v rámci reklamačního řízení zabývat existencí vady věci, která byla spotřebitelem vytknuta a popsána v reklamačním protokolu. Pokud prodávající reklamaci zamítá, musí vystavit písemné odůvodnění svého zamítavého stanoviska.
Bude-li prodávající trvat na zamítnutí reklamace, doporučujeme spotřebiteli, aby na vystavený reklamační protokol sepsal svůj nesouhlas s vyřízením reklamace a převzal si svůj mobilní telefon. Poté je vhodné konzultovat existenci vady bez zbytečného odkladu se soudním znalcem, který spotřebiteli vypracuje znalecký posudek, ve kterém se bude zabývat existencí a povahou vytýkané vady. Současně by se měl vyjádřit k vlastnímu odůvodnění zamítnuté reklamace.Pokud posudek vyjde ve prospěch spotřebitele, má spotřebitel právo na řádné vyřízení reklamace a na úhradu znalečného. Seznam znalců je na www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci. Spotřebitel předloží prodávajícímu jedno vyhotovení posudku, druhé si uschová. Cenu znaleckého posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací. Pokud se jedná o účelně vynaložené náklady spojené s oprávněnou reklamací, je prodávající povinen tyto náklady na základě žádosti kupujícího proplatit. Účelně vynaloženými náklady jsou náklady, které musí spotřebitel nezbytně nutně vynaložit k tomu, aby mohl reklamaci uplatnit. Jedná se obvykle o náklady na cestovné, poštovné, rovněž i na znalecký posudek. Právo na jejich úhradu vychází z ustanovení § 1924 občanského zákoníku.
Společnost nereagovala na naši výzvu k řešení stížnosti. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena.
Případné spory mohou být tedy řešeny pouze v soudním řízení. V případě potřeby další konzultace se neváhejte obrátit na naší spotřebitelskou poradnu na telefonním čísle 299 149 009.