Dne 25.10.2023 jsem na eshopu Alza.cz zakoupila Elektrickou koloběžku Sencor Scooter One S20 včetně služby okamžité výměny v celkové hodnotě 7694 Kč (při přebírání výrobku na prodejně Praha-Háje mi pracovník sdělil, že ať si produkt vyzkoušíme a pokud nebude vyhovovat, není problém jej ve 14 denní lhůtě vrátit). Jelikož výrobek nesplňoval parametry uvedené na stránkách prodejce, a zároveň se přehřál a vypnul (jednou jsme jej na půl hodiny vyzkoušeli), rozhodli jsme se produkt v zákonné 14 denní lhůtě dne 3.11.2023 vrátit na pobočce Praha-Háje. Výrobek byl vrácen v kompletním originálním balení (demontovaný dle přiloženého návodu výrobce) včetně všech bezpečnostních prvků, aby nedošlo k jeho poškození. Zaměstnanci prodejny jej převzali s tím, že do 3 pracovních dní budou veškeré peníze vráceny na účet (bez toho, aniž by se na produkt před námi podívali).
Dne 4.11.2023 nám byl zaslán dobropis s poníženou částkou vrácení o 1043.85 Kč, po kontaktování zákaznické linky a následné emailové komunikaci nám bylo sděleno, že z naší strany došlo k mechanickému poškození kabelů, které společnost podložila fotografií (žádné takové poškození jsme neučinili a nebylo námi provedeno) a zároveň znečištění kol (které byli před uložením výrobku do krabice otřeny).
Dle komunikace s pracovnicí Alza.cz se jedná o administrativní poplatek - ve výši pětiny ceny nové koloběžky.
Elektrická koloběžka Sencor Scooter One S20
Vrácení celé částky za zakoupený (a následně vrácený) výrobek
Spotřebitel při odstoupení od smlouvy odpovídá dle § 1833 občanského zákoníku prodávajícímu pouze za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné k tomu, aby se seznámil s povahou, vlastnostmi a funkčností zboží. Tento neurčitý pojem ("nakládání jinak, než je nutné pro seznámení se s povahou, vlastnostmi a funkčností zboží") je nutné vykládat euro konformním způsobem. Prodávající je tedy dle našeho názoru oprávněn snížit poměrně cenu zboží tehdy, nakládal-li s ním spotřebitel jinak, než jak by s ním mohl nakládat v kamenné provozovně (k tomu blíže viz bod 47 Preambule ke směrnici 2011/83/EU, dostupná z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011L0083&from=EN).
Pokud spotřebitel nesouhlasí s ponížením částky, může se ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat ponížení částky.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se k ní mohla vyjádřit.
Dobrý den, děkuji paní Trnkové za zprávu a společnosti dTest za vyjádření. Naši zákazníci mají nárok na odstupení od kupní smlouvy v rámci lhůty 14 dnů, ovšem vrácení má proběhnout ve stavu, kdy na produktu nejsou viditelné známky poškození/používání. Produkt nám byl dodán ve stavu, který byl popsán v přesném znění: "kontakt ověřený, znečištěná kola, bez vrypů, poškozený kabel u řidítek". Tento stav je opravdu zaznamenán na pořízených fotografiích. Naše pobočky, včetně prostorů kde probíhá odložení produktů k reklamaci, jsou také monitorovány kamerovým systémem.
Je mi líto, ovšem stanovisko naší společnosti je v tuto chvíli nadále neměnné, přičemž byl poplatek stanoven v souladu s platnou legislativou. S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Děkujeme společnosti za vyjádření.
I nadále stojíme za původním stanoviskem - společnost částku může ponížit o hodnotu, o kterou se snížila hodnota zboží, která vznikla v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné k tomu, aby se spotřebitel seznámil s povahou, vlastnostmi a funkčností zboží. Zda byla částka skutečně snížena pouze v této výši, může určit např. soudní znalec.
Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitelky, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s touto informací a žádostí o vrácení odpovídající částky. Cenu posudku lze následně oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Stížnost nyní přeřazujeme zpět na spotřebitelku, aby mohla informovat, zda takového řešení využije, případně mohla stížnost uzavřít.
Spotřebitelka již nevyužila možnosti na vývoj případu reagovat. Vzhledem k vyjádření společnosti ohledně jejího neměnného stanoviska stížnost uzavíráme bez dosažení dohody stran.