dobrý den prosím vás na základě dohody o zavěrečném vyučtování mi společnost měla vyplatit z prodeje moji nemovitosti 150000Kč a tato do dnešního dne nevyplatila nic.mohu doložit dohodu o zavěrečném vyučtování.
chtěla bych aby mi společnost vyplatila částku kterou mi slíbili v dohodě.
Jednou z nejpodstatnějších zásad soukromého práva je zásada "pacta sunt servanda" neboli smlouvy se mají dodržovat, která je mimo jiné zmíněna v § 3 občanského zákoníka. Závazky ze sjednaných smluv se tedy musí splnit. Není-li dluh splněn řádně a včas, ocitá se dlužník v prodlení. Po dlužníkovi, který je v prodlení se splacením peněžitého dluhu, může věřitel, který řádně splnil své smluvní a zákonné povinnosti, požadovat splnění dluhu a nárokovat k němu ještě zaplacení úroku z prodlení. Výše úroku z prodlení se stanoví podle nařízení vlády č. 351/2013 Sb. (v součastnosti 8,05 % p.a.) a započítává se ode dne splatnosti dluhu.
Doporučujeme vyzvat dlužníka písemně (nejlépe doporučeně s dodejkou a uchovat si kopii výzvy) ke splnění dluhu. Pokud by dlužník i přesto nesplnil, je na místě ho vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby k soudu. Ale v případě projednání sporu před soudem má ten, co vyzval protistranu předžalobní výzvou, v případě úspěchu právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním zároveň dlužníka upozorníte, že má možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů.
Společnost FinRefresh s.r.o. nereagovala na naši výzvu k řešení stížnosti. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena.
Případné spory mohou být tedy řešeny pouze v soudním řízení, nikoliv prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz.
Před samotným podáním žaloby doporučujeme zaslat subjektu předžalobní výzvu dle § 142a občanského soudního řádu. Vhodné je také právní zastoupení. Seznam advokátů je k dispozici na http://www.dtest.cz/advokati.
V případě potřeby další konzultace se neváhejte obrátit na naší spotřebitelskou poradnu na telefonním čísle 299 149 009.