Koloběžku jsme koupili koncem července ať máme nějaké přibližovadlo na dovolenou do karavanu. Koloběžka se po najetí 204km pokazila s tím že začala hlásit chybu E06 (chyba řídící jednotky). U kolobky za 18 000 bych čekal že vydrží o něco víc. Reklamace nám byla zamítnuta z důvodu mechanického poškození což absolutně vylučujeme!! Byl sem od DATARTU křivě obviněn že se jezdilo na podhuštěných pneumatikách i když jsem kola před jízdou pravidelně kontroloval. Po návratu z dovolené někdy v půlce srpna kolobka již nejela a reklamovali jsme ji z nedostatku času až někdy koncem října. Je dost možné že tlak od té doby v pneumatikách unikl?? kdo by kontroloval nepojizdnou koloběžku??? Jak zodpovědný člověk to kontroloval?? když u tak male pneumatiky se stačí ventilku dotknout vzduch ujde....Nebo spíš je to tak že u téhle chyby (E06) má technik jasné instrukce? ale nechci spekulovat.....každopádně předemnou při příjmu na reklamaci nikdo tlak v pneu nekontroloval.
A aby toho nebylo málo tak se nám koloběžka ze zamítnuté reklamace vrátila s ulomeným světlem.
jeep 2xe URBAN
Kladné vyřízení reklamace, výměna nebo oprava zboží
K zamítnuté reklamaci:
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v průběhu jednoho roku od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 5 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
K poškození zboží v reklamačním řízení:
V souladu s ustanovením § 2944 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za poškození, ztrátu nebo zničení věci odpovídá ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci.
Reklamační protokol by v tomto případě mohl sloužit k prokázání stavu věci v době předání k reklamaci, pokud by vzhledem k povaze poškození (zjevné) bylo možné předpokládat, že bude v protokolu v rámci zhodnocení stavu věci uvedeno. Vzniklou škodu je vhodné namítnout ihned při převzetí, aby subjekt nemohl namítnout, že k ní došlo v mezidobí.