HP TRONIC, s.r.o. (dříve DATART INTERNATIONAL,a.s.)

#72628Poškození zboží při reklamaci.

04.12.2023, před rokem

Ivo Horák

Reklamoval jsem zboží (Airpods Pro) a přišlo mi mechanicky poškozené. Musel jsem několikrát paní prosit, aby mi alespoň do předávacího protokolu napsala, že zboží přišlo poškozené. Nakonec se odhodlala a napsala to tam alespoň propiskou (to pak bylo zpochybňováno, zda jsem si to tam nenapsal sám, což je absurdní). Paní byla dále velice nepříjemná a chtěla ať tento problém řeším sám se servisem. Zboží jsem tedy přebral a volal na servis, kde mi bylo správně řečeno, že tohle se mnou nemohou řešit a musí to řešit s Datartem. Šel jsem opět znovu do Datartu a ten chtěl tento problém se mnou řešit opět reklamací (na co jsem nakonec přistoupil a byla to chyba). Servis samozřejmě odmítl, že by zboží poškodil. Podal jsem na pobočce stížnost na ombudsmana. Po asi týdnu čekání (a dohromady 2 měsících nemožnost sluchátka používat) mi bylo řečeno, že sluchátka tedy poškodili oni, ale z důvodu, že nejsou schopni uvést zboží do původního stavu, tak mě odškodní finančně. Sluchátka která stále téměř 6 000,- mi nabídli 500 korun za odškodnění (mechanické poškození nebrání používaní). Požadoval jsem novou krabičku, nebo nová sluchátka s tím, že jsem ochoten doplatit rozdíl (jelikož se již nevyrábějí). Paní mě odmítla a řekla že na to nemám nárok.

Přijde mi opravdu absurdní, že Datart mi poškodí zboží, přizná chybu a pak není ochoten tento problém ani patřičně vyřešit a nabídne mi směšnou finanční kompenzaci. Opravdu zde není žádná možnost, jak dostat sluchátka do původního stavu?

Reklmace

Nová krabička nebo nové sluchátka nebo vrácení peněz.

5.12.2023 11:34, před rokem

V souladu s ustanovením § 2944 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za poškození, ztrátu nebo zničení věci odpovídá ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci.

Reklamační protokol by v tomto případě mohl sloužit k prokázání stavu věci v době předání k reklamaci, pokud by vzhledem k povaze poškození (zjevné) bylo možné předpokládat, že bude v protokolu v rámci zhodnocení stavu věci uvedeno. Vzniklou škodu je vhodné namítnout ihned při převzetí, aby subjekt nemohl namítnout, že k ní došlo v mezidobí.

Dle § 2951 odst. 1 občanského zákoníku se škoda nahrazuje uvedením do předešlého stavu. Není-li to dobře možné, anebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích. Při určení výše škody na věci se vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit dle § 2969 odst. 1 občanského zákoníku.

Jestliže společnost přiznala pochybení, měla by škodu spotřebiteli nahradit. Pokud spotřebitel nesouhlasí s výší odškodnění či se způsobem vyřízení, může se obrátit na soudního znalce, který by mohl určit výši škody na věci. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce a požadovat náhradu vzniklé škody na zboží dle posudku. Cenu znaleckého posudku dle našeho názoru lze po společnosti požadovat pouze v případě, kdy půjde o účelné využití znalce - tedy např. když se prokáže škoda podstatně vyšší, nežli škodu nacenila společnost.

13.2.2024 13:24, před 11 měsíci