Vzala jsem si krátkodobý úvěr u této společnosti již po několikáté. Této bance jsem na úrocích zanechala spousty peněz již v minulosti. Bohužel jsem se dostala do finančních problému ztrátou zaměstnaní. Společnost jsem kontaktovala. Psala několik e-mailů. Několikrát jsem do společnosti telefonovala, ale absolutně nebyli ochotný se na nějakém způsobu splácení domluvit. Bylo mi sděleno, že si mám založit datovou schránku, abych s nimi v této věci nějak mohla komunikovat. Přístup byl absolutně nemorální. Nevím co mám dělat. Jsem ochotná řádně úvěr splácet a to každý měsíc po částce 6000,-Kč. Vím, že jsem si úvěr vzala a proto ho chci, také splatit. Bohužel nemám 15 000,-Kč na jeho prodloužení. Ztrátou zaměstnání o kterém jsem společnost informovala. Hned další měsíc jsem nastoupila do práce nové. Bohužel za úplně jiných finančních podmínek. Prosím o pomoc.
Krátkodobá půjčka
Ráda bych splátkový kalendář s měsíční platbou 6000,-Kč.
Při řešení stížnosti vycházíme z předpokladu, že se v řešené věci jednalo o spotřebitelský úvěr. Dle ustanovení § 104 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru, platí, že smlouva o spotřebitelském úvěru vyžaduje písemnou formu a musí obsahovat informace podle § 106 až 108 a § 109 odst. 1 zákona o spotřebitelském úvěru.
Věřitel může spotřebiteli, který se dostane do dočasných problémů se splácením dluhu, dluh odložit nebo změnit jejich výši, popř. sestavit splátkový kalendář, dle kterého by byl spotřebitel schopen včas splácet. Takové jednání je však ze strany věřitele dobrovolné.
Spotřebiteli doporučujeme, aby se na společnost obrátil s žádostí o úhradu dluhu ve formě splátek. Vzor žádosti je možné nalézt na webové adrese: https://www.vzory.cz/vzory/penize-dane/zadost-o-splatkova-kalendar/#.Y7bCx32ZOUk.
Dozor nad finančním trhem provádí finanční arbitr, který také nabízí mimosoudní řešení sporů. Řízení před finančním arbitrem je bezplatné a výsledkem tohoto řízení je vydání závazného stanoviska. Více informací o finančním arbitrovi může spotřebitel nalézt zde: https://finarbitr.cz/cs/. Podání návrhu je možné zde: https://finarbitr.cz/cs/reseni-sporu/pruvodce-podanim-navrhu.html.