O2 Czech Republic a.s.

#73055Nesdělí informaci o ceně volání na konkrétní linku

3 dny 2 hodiny

15.12.2023, před rokem

Pavel Tůma

Dobrý den, dnes jsem u svého operátora O2 chtěl zjistit cenu za volání na určitou linku, o které jsem si nebyl jist jestli je barevná a placená nebo ne. Na telefonické lince O2 mi operátorka odpověděla, že ona nemůže zjišťovat jestli to má firma placené nebo ne a kdyby se podívala na její služby, že je to GDPR. Situaci jsem konzultoval s ČTÚ a nedostal jsem odpověď ani tam, proč operátor nemůže předat zákazníkovi informaci o ceně volané linky.

Když jako zákazník potřebuji vědět, kolik mě volání bude stát, je to služba, kterou poskytuje operátor, zde tedy O2 a zcela zákonitě a logicky se obracím na toho, kdo mi cenu bude účtovat, tedy na něj. Čekal bych, že je jeho povinností dát na vyžádání předem informace o tom, jakou cenu si za volání na tu kterou linku bude účtovat. Pokud takovou informaci nemá přímo v ceníku, že ji dostane zákazník třeba právě na telefonické lince. Operátor ty ceny zná, protože se promítnou zcela přesně do jím vystavené faktury a tedy nevidím důvod, proč by je nemohl sdělit předem, ještě před voláním na dané číslo. Navíc si myslím, že takové zatajování je nezákonné. Prosím o Váš názor, případně o prověření. Děkuji.

Vysvětlení, případně změna systému informování zákazníků.

18.12.2023 09:07, před rokem

Barevné linky jsou čísla která začínají osmičkou nebo devítkou a mají zvláštní tarifikaci. Tuto problematiku upravuje vyhláška č. 117/2007 Sb., o číslovacích plánech sítí a služeb elektronických komunikací.

První trojčíslí telefonního čísla přitom určuje, o kterou linku se jedná.

Trojčíslí 800 označuje zelenou linku. Volání na tato čísla nejsou zpoplatněna. Trojčíslí 810 až 819, 830 až 839, 843 až 846 označují modrou linku, přičemž volaný a volající si náklady na volání rozdělí. Trojčíslí 840 až 842 a 847 až 849 označují bílou linku. Volající u ní zaplatí cenu dle ceníku operátora. Trojčíslí 900, 906, 908 a 909 označují žluté a duhové linky, u kterých platí, že pro jejich využití jsou uplatněny vyšší než běžné ceny. Ceny za minutu u čísel začínajících 900, 906 a 909 určuje 4. a 5. číslice, konkrétně se pak jedná o za minutu volání v Kč včetně DPH. U čísel začínajících 908 jsou účtovány jednorázové ceny za spojení. Účtována je přitom jednorázová cena podle 4. a 5. číslice.

Více informací o barevných linkách může spotřebitel nalézt například zde: https://www.ctu.cz/sites/default/files/obsah/soubory-ke-stazeni/barevne_linky_2022_finale_web.pdf.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Českém telekomunikačním úřadu. Tato služba je zpoplatněná 200 Kč (pokud se spor týká peněžitého plnění, je poplatek 4 % z této částky, avšak nejméně 200 Kč). Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://www.ctu.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://www.ctu.cz/kontakt.

18.12.2023 09:19, před rokem

Dobrý den, mrzí nás projevená nespokojenost. Mohu se zeptat, z jakého čísla jste chtěl volat a na jaké telefonní číslo? S pozdravem Tomáš Sachr Guru pro Social Media, O2

18.12.2023 10:13, před rokem

Pavel Tůma

Dobrý den,děkuji za reakci. Potřeboval jsem volat na informační linku jedné společnosti, která začíná +420370 a společnost u tohoto čísla uvádí, že: *náklady na telefonní hovory jsou v souladu s ceníkem operátora. Proto jsem hledal v ceníku O2 jako mého operátora, a poté kontaktoval O2 linku, kde také neuspěl. Jde mi o to, zda je tohle číslo běžné nebo jinak zpoplatněné a druhé věc, jak to, že nemůže operátor na telefonické lince O2 sdělovat zákazníkům informace o ceně volání na určité linky a určitá předčíslí.

18.12.2023 10:35, před rokem

Hezký den, telefonní číslo začínající předvolbou 370 je klasická pevná linka a na takové volání se tak vztahuje cena volání na pevné sítě v ČR. Pokud tedy máte v rámci svého tarifu neomezené volání do všech sítí nebo do volání do O2 a na pevné sítě v ČR, můžete na takové číslo volat zdarma. Z jakého čísla jste chtěl na linku volat? Pokud jste operátorovi sděloval číslo, na které jste chtěl volat, měla Vám být sdělena alespoň informace, že se jedná o klasickou pevnou linku. S pozdravem Tomáš Sachr Guru pro Social Media, O2

18.12.2023 12:31, před rokem

Pavel Tůma

Děkuji za vysvětlení, právě tuhle informaci jsem čekal na Vaší infolince. Ptáte se, z jakého čísla jsem chtěl volat, Váš operátor se odvolával na GDPR, myslím, že právě tohle je pod ochranou osobních údajů a proto zde svoje telefonní číslo z pochopitelných důvodů nebudu uvádět. Stačí mi informace, že jde o číslo klasické pevné linky. Také s pozdravem Pavel Tůma

18.12.2023 14:48, před rokem

Hezký den, telefonní číslo můžete uvést do sekce neveřejné údaje, ale v případě, že máte na svém čísle tarif s neomezeným voláním do všech sítí, vztahuje se toto volání i na volání na linku začínající 370. S pozdravem Tomáš Sachr Guru pro Social Media, O2

18.12.2023 16:55, před rokem