15:51, 21. 12. 2023, linka 201, ulice Praskova, směr do centra. Videozáznam k dispozici.
Ohrožení řidičem trolejbusu. Při vyjíždění ze zastávky z důvodu nedostatku místa dané jiným řidičem najel svým vozidlem do mého vozidla, ve kterém jsem převážel dítě.
Vzniklo nebezpečí („Nesmět ohrozit znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nevzniklo žádné nebezpečí.”), při kterém mohl poškodit vozidlo MHD, mé soukromé vozidla a nabouráním jej odstrčit do jiného pruhu, ve kterém mohlo dojít k další srážce.
Z videozáznamu je možné vyčíst, že jsem si jasně vědom povinnosti řidičů umožnit vyjetí vozidlům MHD ze zastávky a toto jsem, hlupák, učinil. Mé vozidlo stálo na správném místě. Stálo. Řidič trolejbusu najížděl do stojícího vozidla. Za "dobrý skutek" potrestal řidič MHD ohrožením mě. Ne jiného řidiče, který se mu postavil do cesty, ani ne sebe, když už tedy měl vyčkat. A měl ze zastávky vyjet v místě k tomu určeném. Což neudělal.
Velmi si cením, když svou povinnost plním vždy (Opavák opavským řidičům MHD a nejen těm) a ti poděkují blinkry. Krásná spolupráce v provozu.
Dnešní řidič byl ale hodně "unaveně podrážděný". Pokud byste mou stížnost shledali oprávněnou, ocenil bych omluvu. Pokud bych se pletl a vy jste viděli situaci jinak, uznám i svou případnou chybu.
Petr Matušek
Viz Popis stížnosti
Stěžovatel by měl společnost informovat o porušování dopravních předpisů ze strany řidičů (místo, datum a čas, popř. SPZ), neboť obzvláště řidič z povolání je povinen důsledně dodržovat pravidla silničního provozu a pokud k pochybení dojde, měl by se zaměstnavatel každou takovou stížností zabývat a jestliže se prokáže, že řidič skutečně nedodržel dopravní předpisy, vyvodit z toho případné důsledky v rámci pracovněprávních předpisů. Pokud by nedošlo k nápravě, lze učinit oznámení Policii ČR ohledně porušování dopravních předpisů.
Na společnost je možné se obrátit e-mailem na info@mdpo.cz.