Dobrý den, již jsem podávala stížnost ohledně dodání zboží, které je zcela podvodnou dodávkou, společnost mi nesrozumitelným způsobem odpovídá na e-maily a odmítá zadat zpáteční adresu, ale zaslala mi další zásilku na dobírku ve stejné hodnotě, jako tu první a opakovaně vyzývá k jejímu převzetí. Obávám se, abych se k tomu, že jsem se stala obětí podvodu, ještě sama nedostala do problému s nepřevzetím zásilky na dobírku. Děkuji, Jana Dědková
Vrácení zásilky a nezasílání dalších
Dodání neodpovídajícího zboží je již řešeno ve stížnosti ID 73819.
Kupující je povinen uhradit pouze cenu za zboží, které si od společnosti prokazatelně objednal. Záleží tedy na tom, zda objednávka byla učiněna. Pokud by tomu tak nebylo, jednalo by se o plnění bez objednávky. V takovém případě dle § 1816 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, nemusí spotřebitel společnosti na své náklady nic vracet, ani jí o tom vyrozumět. Společnost by v případě sporu musela prokázat, že smlouva byla se spotřebitelem ohledně konkrétního produktu uzavřena a tento produkt byl ze strany společnosti opravdu zaslán.
Pokud si je tedy spotřebitelka jistá, že nebyla uzavřena smlouva na další zboží, není její povinností zboží ani přebírat. V opačném případě (kdy by další objednávka učiněna byla) by se jednalo o porušení povinnosti.
Jestliže by se jednalo o subjekt sídlící v EU, doporučujeme spotřebiteli, aby se v případě nevyřešení situace v mimosoudním řešení sporů, obrátil na Evropské spotřebitelské centrum působící při České obchodní inspekci například prostřednictvím internetových stránek www.evropskyspotrebitel.cz, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska, přičemž spolupracuje také s mezinárodním spotřebitelským centrem Spojeného království.
Před samotným podáním je vhodné prostudovat informace zde: https://evropskyspotrebitel.cz/co-udelat-nez-nas-kontaktujete/.
Kontakty na ESC ČR:
adresa: Štěpánská 15, 120 00 Praha 2
e-mail: ECCNET-CZ@ec.europa.eu
telefon: 296 366 155
www.evropskyspotrebitel.cz
Pokud by se jednalo o subjekt mimo EU, nemůže se spotřebitel obrátit na Českou obchodní inspekci ani Evropské spotřebitelské centrum. V případě, že se spor nepodaří vyřešit smírnou cestou bude se spotřebitel moci obrátit na dozorový orgán v zemi sídla společnosti.