Dne 28.9.loňského roku jsme provedli na internetovém obchodě https://www.nabytek-market.cz/ objednávku pohovky, 2 ks křesel a 2 ks taburetů. Objednávku nám neposlali v termínu, který měli uvedený, ale cca o 2 - 3 týdny později, tj. těsně před Vánoci. S tím zas tak velký problém nemáme. Bohužel, když jsem nábytek sestavil, zjistili jsme, že jedno křeslo má křivý rám a kýve se. Jedna noha nedosedala na podlahu o cca 6 mm. S tímto jsem ihned po Novém roce kontaktoval prodejce. Mezitím jsem mezi rám křesla a nohu vložil 2 plastové podložky tak, aby se křeslo nekývalo a dalo se na něm prozatím sedět. Paní mi po telefonu sdělila, že mám vše nafotit a natočit a zaslat emailem. Foto i video jsem měl již ze dne sestavení nábytku, takže jsem jej ihned odeslal. Z obchodu přišla reakce, že přijede jejich technik, který u nás křeslo zkontroluje a v případě, že na místě nepůjde opravit, křeslo vymění. S tím jsme souhlasili a opět jsem paní upozornil, že je křeslo momentálně provizorně vypodloženo. Místo technika přijel pouze nějaký polský řidič, který neuměl česky. Doma byla pouze manželka, která se mu snažila také říct, že na křesle jsou provizorní podložky. Tento řidič však bez jakékoli komunikace pouze vzal staré křeslo a doma nechal balík s křeslem novým. Po mém příjezdu z práce jsem křeslo sestavil a bohužel se nové křeslo také kývalo. Sice už byl rozdíl menší než u původního křesla, ale stále se nejedná o křeslo, které by bylo v pořádku. Navíc toto nové křeslo má ze spodu 2 trhliny a prověšený potah. Proto jsem ihned opět volal do obchodu, že takto si reklamaci nepředstavujeme a že chceme křeslo vyměnit za bezvadný kus. K našemu překvapení obchod obrátil a začal se vymlouvat, že nám nic nevymění, jelikož křeslo, které přišlo od nás je naprosto v pořádku a jako důkaz nám poslali video křesla na paletě, kde se s ním pokouší hýbat. Křeslo se nehýbe, ale jen díky tomu, že na křesle jsou stále mnou nainstalované podložky, což je na videu vidět. Tuto informaci obchod stále ignoruje a stojí si za svým, že křeslo je v pořádku. Dále mi poslali druhé video, o kterém tvrdí, že se jedná o video nového křesla, které nám zaslali a že je v pořádku. Jenže se jedná o to samé křeslo, které přivezli od nás. Na videu jsou opět vidět provizorní podložky a ani si nedali tu práci, že by křeslo na paletě alespoň posunuli. Takže křeslo je na mm přesně na stejném místě jako u prvního videa. Když jsem obchod s touto informací konfrontoval, opět ji ignorovali. Po telefonu s nikým moc řeč není a opakují stále stejnou písničku, dále chtějí vše stejně poslat na e-mail a na ten reagují velmi vlažně a stále zamítavě. Nevím, jakým jiným způsobem se dobrat spravedlnosti, tak se na doporučení kamaráda zkouším obrátit na Vás. Jsme z Jindřichova Hradce a odsud je to přeci jen do Ostravy, kde firma sídlí daleko. Po telefonu se k nikomu než k běžným zaměstnancům bohužel nedovoláte. Přijde mi, že obchod spoléhá na to, že se zákazník nechá snadno odbít.
Veškerá videa jak z první, tak druhé reklamace a emailovou komunikaci s obchodem mám uloženou.
Předem děkuji za pomoc s přeji pěkný den.
Křeslo ušák KING II Granátový - MALMO 79
Výměna za nový kus.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v průběhu jednoho roku od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 5 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
O přijetí výrobku k reklamaci rozhoduje pracovník ihned, ve složitějších případech do 3 pracovních dnů. Vyřízení reklamace, jak je uvedeno výše, má proběhnout zásadně do 30 dnů od jejího uplatnění. Ustanovení § 19 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, rozvádí i další povinnosti prodávajícího v souvislosti s reklamačním procesem. Nepřijetí věci do reklamačního procesu bez právně relevantního důvodu je přestupkem [§ 24 odst. 7 písm. x) zákona o ochraně spotřebitele], za nějž lze uložit pokutu až 3 mil. Kč [§ 24 odst. 19 písm. d) zákona o ochraně spotřebitele].