Dne 12.2.2024 mě navštívil technik, instalace a zprovoznění internetového připojení však byla neúspěšná z důvodu neexistence vedení, realizovat firmou nabízenou službu tedy není na mé adrese možné (přesto se adresa při vyhledání dostupnosti připojení na jejich stránkách zobrazovala jako dostupná). V ten samý den jsem kontaktovala zákaznické centrum, bylo mi však pouze řečeno, že musím počkat na email, kde bude vysvětlen následující postup.
Dne 14.2.2024 jsem byla kontaktována zákaznickým centrem ohledně neúspěšné instalace a oznámení o "marném výjezdu" technika a náležité pokutě 1200 Kč (splatnost do 28.2.). Tento výjezd nepovažuji za marný, jelikož technik přijel a provedl kontrolu připojení, ale bohužel instalace nebyla realizovatelná. Byla jsem technikem informována, že by se do mého bytu muselo tahat téměř 50 m nového telekomunikačního vedení, což je prakticky nerealizovatelný rozsah práce. S úhradou pokuty za "marný výjezd" tedy samozřejmě nesouhlasím. V ten samý den (14.2) jsem emailově kontaktovala jak zákaznické centrum tak i Vás - reklamační oddělení. Odpovědi od společnosti nej.cz jsem se však nikdy nedočkala.
Dne 15.2.2024 jsem obdržela odpověď ze zákaznického oddělení, kde jsem byla informována, že musím kontaktovat reklamační oddělení (i když adresátem mého emailu bylo jak zákaznické tak i reklamační oddělení). Dále jsem byla informována o nutnosti vrátit zapůjčené zařízení.
V ten samý den (15.2.) jsem telefonicky kontaktovala zákaznické oddělení z důvodu neobdržení odpovědi reklamačního oddělení na můj email. Bylo mi pouze řečeno, že záležitost bude předána "obchodnímu oddělení" a poté budu kontaktována. Nikdo mě dodnes nekontaktoval. V ten samý den jsem šla také vrátit zapůjčené zařízení na pobočku na Zámečnické 5 v Brně. Zkusila jsem se s tímto problémem obrátit i na zaměstnance pobočky, avšak bylo mi pouze řečeno, že pokud nebudu reklamačním oddělením do tří dnů kontaktována, mám to zkusit znovu.
Pro rekapitulaci, zkoušela jsem tuto záležitost řešit opakovaně emailem, telefonicky i osobně, avšak neúspěšně. Chci se Vás proto zeptat, jaký byste navrhovali postup, či se mám rovnou obrátit se na Českou obchodní inspekci a Český telekomunikační úřad.
Moc Vám děkuji.
Zrušení nutnosti splácet pokutu 1200 Kč, jelikož je pokuta v tomto případě neoprávněná.
Jestliže spotřebitel chtěl se společností uzavřít smlouvu ohledně internetových služeb a při objednávání mu vyskakovalo, že na jím uvedené adrese je možné zřídit danou službu, neměla by společnost následně po spotřebiteli požadovat úhradu "pokuty" za marný výjezd technika. Spotřebitele zároveň nelze sankcionovat za skutečnost, kterou by si měla především ověřit sama společnost v případě zřizování nové služby.
Ve všeobecných obchodních podmínkách společnosti Nej.cz s.r.o. je výslovně uvedeno následující: "Uskuteční-li Poskytovatel z důvodu odstranění Zákazníkem ohlášené závady marný výjezd servisního technika, je Zákazník povinen uhradit Poskytovateli veškeré náklady takového zásahu, byla-li závada způsobena porušením smluvních ujednání Zákazníkem."
Z výše uvedeného se domníváme, že "pokuta" za marný výjezd technika se vztahuje pouze k závadě u objednaných služeb, nikoliv ke zřízení dané služby. Po spotřebiteli rozumně nelze ani požadovat, aby si dostupnost připojení, a to zda je možné objednávku realizovat na dané adrese, sám ověřoval bez součinnosti společnosti, která danou službu poskytuje, ještě před učiněním objednávky. Společnost by vždy měla být spotřebiteli nápomocná a měla by jej i o všech možných poplatcích řádně informovat.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informací k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.