Leasingová společnost Driveto s.r.o. u níž jsem operativní leasing ukončil 5.7. 2023, mě po čtyřech měsících žádá uhradit 2 další faktury za poměrnou částku za opotřebení brzd.
První faktura dorazila 25.1. (2 543,12 Kč) a týkala se brzdových destiček. Byl jsem překvapen a tak jsem napsal na podporu, aby mi fakturu vysvětlili. Jedná se prý o běžný postup. Takto po ukončení smlouvy fakturují běžně a odkázali mě na všeobecné podmínky:
"15.7 V případě, že poskytovateli vznikne do 5-ti let po vrácení Vozidla náklad v souvislosti s poškozením Vozidla v době jeho držení
Klientem nebo v souvislosti s užíváním Vozidla Klientem (zejména náklad na opravu Vozidla, výměnu jeho dílů nebo znovuzprovoznění
Vozidla), je takový náklad Poskytoval oprávněn požadovat po Klientovi v plné výši, přičemž Poskytoval může zohlednit nájezd
Vozidla."
Fakturu jsem tedy uhradil a zeptal jsem se tedy, co ještě v budoucnu mohu za faktury očekávat. Odpověděli mi, že typicky se jedná ještě o brzdové kotouče, ale že to je v mém případě nepravděpodobné, jelikož pokud by je bylo potřeba vyměnit, byly by zahrnuté již v této faktuře.
Nicméně 26.2. dorazila druhá faktura na částku 2204,6 Kč a týkala se brzdových kotoučů.
Osobně mi přijde divné, že Driveto takto dodatečně fakturuje náklady i po předání vozu a ukončení smlouvy. I brzdový systém by měl být zahrnut do běžného opotřebení. Na možnost této dodatečné fakturace jsem po celou dobu nebyl nikým upozorněn (ani při převzetí vozu, ani v průběhu užívání vozidla). Předpokládám, že by to nemělo být něco, co je jen v jednom odstavci "schované" ve všeobecných podmínkách. Pak to ještě tedy (dle mě dost neurčitě) mají zmíněné na blogu. Nepředpokládám ale, že ten jsem povinen číst.
I pokud by to ale bylo v pořádku, tak pak nerozumím tomu, proč jsem obdržel druhou fakturu. Ještě bych pochopil, kdyby i brzdové kotouče byly zahrnuté v té první. To, že v ní nebyly, podle mě dokazuje, že v době předání vozu a ukončení smlouvy musely být brzdové kotouče v pořádku.
Mým cílem v této situaci, je stornovat druhou fakturu a nehradit ji.
Operativní leasing
Chtěl bych tímto jednak upozornit na praktiky Driveta, které dle mého názoru nejsou v pořádku a zároveň požádat Driveto o stornování druhé faktury.
Důležité je v tomto případě, co si strany ujednaly ve smlouvě, popř. v obchodních podmínkách.
Doba, ve které lze namítat opotřebení vozidla a žádat po spotřebiteli náklady spojené s opravou, by ale měla být přiměřená. Přičemž dle našeho názoru nejdelší možnou dobou, ve které by mohl podnikatel požadovat úhradu po spotřebiteli, jsou 3 roky dle § 629 občanského zákoníku.