ČEZ, a. s.

#75033Reklamace vyúčtování spotřeby plynu

03.03.2024, před 10 měsíci

Pavla Kornějevová

Rozporuji spotřebu plynu pro naši domácnost.
Fakta:
Rok spotřeba v m3

2017-18 2144
2018-19 1938
2019-20 1756 covid v období topné sezóny, pracovala jsem z domu online= topila jsem celý den-vyšší spotřeba
2020-21 1855 covid v období topné sezony, pracovala jsem z domu online=topila jsem celý den-vyšší spotřeba, nepoužíval se pokojový termostat
2021-22 1686 v období 2 měsíců u nás žili 2 osoby navíc, vodu ohříváme plynem, nepracovala jsem z domu, používání pokojového termostatu= snížení spotřeby plynu-prokazatelné!!
2022-23 1768 nepracovala jsem z domu, zakoupení nového kotle( předpokládaná úspora 10-20 % z celkové spotřeby plynu, tj. cca 168-320 m3. Spotřeba by se měla tedy pohybovat o tuto částku méně), používání pokojového termostatu.
Nikdo u nás nežil navíc v domácnosti. Výsledek úsporných opatření = Vyšší spotřeba o 82 m3!! Spotřeba je ještě vyšší než první rok covidu. To opravdu nemá logiku. Spotřeba měla být cca 1586 kvůli novému kotli!!!
Odvolávali jsme se i na Ombudsman ČEZ, i on nás poslal k šípku. Vše Vám mohu doložit. Nyní proběhla informace rozhlasem , že domácnosti ušetřily v průměru 10-15 % spotřeby oproti předešlému období a my máme nárůst?

Spotřeba plynu pro domácnost

Uznání naší reklamace, zohlednění provedení úsporných kroků, které jsme udělali pro snížení spotřeby plynu. Vystavení nového vyúčtování.

5.3.2024 09:18, před 10 měsíci

Pokud spotřebitel nesouhlasí s vyúčtováním a s jednáním společnosti může jej reklamovat. Reklamaci může spotřebitel uplatnit při nesouhlasu s vyúčtováním či měřením spotřeby nebo tehdy, pokud se domnívá, že ze strany společnosti došlo k pochybení. Podat reklamaci je možné:
- prostřednictvím kontaktního formuláře dostupného zde: https://www.cez.cz/cs/reklamace
- na bezplatné Zákaznické lince 800 810 820
- poštou na adrese ČEZ Prodej, a.s., Guldenerova 2577/19, 326 00 Plzeň.

V reklamaci je vhodné uvést její důvod a identifikační údaje. Reklamuje-li spotřebitel vyúčtování, je dodavatel povinen vyřídit reklamaci ve lhůtě 15 kalendářních dní. Nedodržení lhůty je sankcionováno v případě plynu částkou 750 Kč za každý den prodlení, nejvýše však do částky 7 500 Kč [dle § 16 odst. 3 písm. a) vyhlášky č. 545/2006 Sb.].

V rámci vyřízení reklamace se musí dodavatel zabývat spotřebitelem namítanými skutečnostmi a spolehlivě nároky spotřebitele vyvrátit.

Jestliže spotřebitel nebude souhlasit s vyřízením reklamace, může se obrátit na Ombudsmana společnosti ČEZ:
- prostřednictvím formuláře umístěného na www.cez.cz/ombudsman nebo
- poštou na adrese Ombudsman ČEZ, Jemnická 1138/1, 140 00 Praha 4.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Energetickém regulačním úřadu. Podání návrhu na zahájení spotřebitelského sporu nepodléhá zaplacení správního poplatku. Více informací o tomto řízení může spotřebitel nalézt zde: https://www.eru.cz/mimosoudni-reseni-sporu. Kontakty na Energetický regulační úřad je možné nalézt zde: https://www.eru.cz/kontakty.

12.4.2024 13:44, před 9 měsíci

26.6.2024 13:36, před 7 měsíci