Alza.cz a.s.

#76103Zamítnutí reklamace vrácení zboží v zákonné lhůtě

11 dnů 2 hodiny

29.04.2024, před 9 měsíci

Veronika Mádle

obracím se na Vás s pomocí o vyřízení neuznané reklamace. Objednala jsem (18.4.2024) dárkovou kazetu s parfémem a tělovým krémem CAROLINA HERRERA Good Girl Set 150 ml. Toto zboží jsem v zákonné lhůtě (26.4.2024) vracela obchodu zpět s tím, že se jednalo o nevhodný dárek. Zboží jsem vracela kompletně tak, jak jsem ho i obdržela. Nebylo zabalené v celofánu apod. Pouze v dárkové krabici se spodní papírovou částí, kterou jsem i vracela zpět.
Vše jsem vracela přes Alza Box řádně zabalené, aby nedošlo k poškození. Nevidím tedy důvod, proč by zboží nemohlo být ve 14 denní lhůtě vráceno.

Po převzetí technikem však přišlo vyjádření, že se má reklamace zamítá z důvodu: "Případ se zamítá, protože došlo ke spotřebování zboží." Více informací ohledně výluk a zamítnutí naleznete v našem reklamačním řádu. Ovšem nikde v reklamačním řádu nestojí to, že by se nedala dárková sada vrátit, pokud jsem zboží odeslala tak, jak jsem ho i obdržela. A já sama si nejsem vědoma, že by zboží mělo být údajně spotřebováno. Žádám tedy o řádné prošetření případu a uznání reklamace.

Dárková sada parfémů CAROLINA HERRERA Good Girl Set 150 ml

Uznání vrácení zboží v zákonné lhůtě a tedy uznání reklamace dobropisem.

30.4.2024 16:10, před 9 měsíci

Při koupi zboží na dálku má spotřebitel dle § 1829 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží nárok na to, aby u prodávajícího uplatnil možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů.

V návaznosti na to má prodávající povinnost mu dle § 1832 odst. 1 občanského zákoníku vrátit do 14 dnů od tohoto odstoupení všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od něho na základě smlouvy přijal, stejným způsobem. Zákon připouští pozdržení platby jedině v případě, že spotřebitel ještě nevrátil zboží nebo neprokázal jeho odeslání. Pokud taková skutečnost nenastala, není důvod k pozdržení vrácení peněžních prostředků spotřebiteli. Spotřebiteli doporučujeme, aby si doklady prokazující odstoupení i odeslání zboží uschoval.

Pokud prodávající nevrátí peněžní prostředky ve stanovené lhůtě, ocitá se v prodlení. Spotřebitel tak může požadovat úroky z prodlení dle § 1970 občanského zákoníku (ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.). Nevrácením částky v zákonné lhůtě se z ní stává bezdůvodné obohacení na straně prodávajícího, které je povinen dle § 2991 odst. 1 občanského zákoníku vydat spotřebiteli.

Právo na odstoupení od smlouvy však není absolutní. Občanský zákoník v § 1837 uvádí výčet výjimek, kdy není možné od smlouvy odstoupit ve lhůtě 14 dní. Spotřebování zboží však není ve výčtu výjimek uvedeno. Žádáme tedy společnost o uvedení zákonného důvodu, z kterého bylo odstoupení od smlouvy odmítnuto.

3.5.2024 10:24, před 9 měsíci

děkuji za Váš příspěvek.

Bohužel v textu Vaší zprávy neeviduji žádný referenční údaj, podle kterého bych si mohla daný případ dohledat. Mohla bych Vás v této souvislosti požádat o upřesnění čísla reklamace či objednávky, faktury nebo Váš e-mail?
Následně pro Vás celou situaci blíže prověřím a budu Vás kontaktovat s informacemi ohledně dalšího postupu.

Předem děkuji za případnou spolupráci a přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky

3.5.2024 14:41, před 9 měsíci

Veronika Mádle

Dobrý den, jednalo se o reklamaci číslo AVRA24541802. Dle domluvy s kolegou jsem nakonec vrátila zboží zpět a měla by být reklamace vyřízena dobropisem. Jelikož se opravdu jednalo o chybu z Vaší strany a reklamace mi měla být uznána - vracela jsem zboží v kompletním, neporušeném stavu. Dnešním dnem se měla zásilka vrátit k Vám na sklad (dle trasovacího čísla DPD). A následně by mělo dojít k vystavení dobropisu. Poprosím tedy o ověření situace. Děkuji, Veronika Mádle

3.5.2024 17:00, před 9 měsíci

moc děkuji za upřesnění. Eviduji, že celá situace je z naší strany již zařízena. Po vrácení produktu Vám bude v rámci nové reklamace vystaven dobropis. Prosím Vás proto zatím o strpení, budeme Vás o vrácení finančních prostředků neprodleně informovat.

Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky

10.5.2024 20:23, před 8 měsíci