27. července jsem si v pobočce Auto diskont zakoupila ojetý vůz. Do pěti dnů mi měly být zaslány technické průkazy. Stále mi nic ale nepřišlo. Telefonicky jsem urgovala a bylo mi řečeno, že byly zaslány doporučeně- 14 dní tento doporučený dopis zjevně stále nedošel.
nezaslali malý a velký TP
Okamžité zaslání TP
Nesplnění povinnosti autobazaru provést přehlášení vozidla v evidenci motorových vozidel je možné se domáhat, avšak není možné z tohoto důvodu vozidlo vrátit. K tomu, aby autobazar mohl provést přeregistraci vozidla, musí mít výslovné zplnomocnění jak prodávajícího, tak kupujícího. Od 1.1.2015 se odhlášení a přihlášení vozidla provádí v jediném řízení. Není proto možné provádět přehlášení vozidla bez vědomí kupujícího. To znamená, že spotřebitel musel při podpisu smlouvy nejen souhlasit s tím, že za něj autobazar přeregistraci vozidla provede, ale musela být z jeho strany k tomuto účelu vystavena též plná moc. Jestliže si strany takový postup při koupi vozidla smluvně ujednaly, nelze mluvit o vadném plnění z důvodu pozdějšího dodání dokladů.
§ 8 odst. 2 zákona č. 56/2001, o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, stanoví 10 ti denní lhůtu pro podání žádosti o zápis změny vlastníka silničního vozidla příslušnému úřadu. Tuto žádost je možné vyřídit na počkání, v komplikovanějších případech platí obecná 30 ti denní lhůta pro vydání správního rozhodnutí.
Jestliže se společnost zavázala zajistit přeregistraci vozidla v zastoupení v určité prokazatelně sjednané době a neučinila tak, lze po ní požadovat náhradu případné škody, která by v souvislosti s nesplněním smluvní povinnosti vznikla.
Jednou ze zásad soukromého práva je závaznost daného slibu. Jestliže společnost přislíbila plnit v příslušném čase, ocitá se jeho marným uplynutím v prodlení. Pokud prodlévající strana nesplní svou smluvní povinnost ani v dodatečné přiměřené lhůtě, kterou jí druhá strana poskytla výslovně nebo mlčky, může tato strana od smlouvy o zastoupení odstoupit a požadovat navrácení zaplacené částky za zastoupení při přeregistraci vozidla. Bylo-li prodávajícímu uděleno zástupčí oprávnění za účelem přeregistrace vozidla, odpovídá prodávající za řádné splnění pokynů zmocnitele.
Vážená paní Dvořáčková,
pošlete mi prosím SPZ vozu, abych si případ mohl dohledat. Děkuji, Vojtěch Toráč
Prosíme spotřebitelku o doplnění informací o současném stavu stížnosti, případně o její uzavření.
Konečně vše finálně vyřešeno. Doklady se údajně vrátily (jiná pošta mi ale normálně chodila), tak jsem se domluvila na vyzvednutí na olomoucké pobočce, kde byly cca do tří dnů zaslány. Po zpětném zaslání dokladů do Prahy kvůli registraci vše vyřešeno během jednoho týdne. Škoda že tomu tak nebylo od začátku.
Dobrý den, případ je tedy vyřešen ke spokojenosti zákaznice. Děkuji, Vojtěch Toráč
Spotřebitelka má nyní možnost přidat své hodnocení případu. Pokud tak v přiměřené době neučiní, stížnost uzavřeme.
Spotřebitelka již nevyužila možnosti reagovat. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu dobrovolnosti, stížnost uzavíráme.