Invia.cz, a.s.

#76135Porušení podmínek

5 měsíců 7 dnů 18 hodin

01.05.2024, před 8 měsíci

Agata Makhno

Dobrý den, máme velmi nepříjemnou situaci jako zákazníky Invia, 29.04 koupili jsme zájezd (19.05-26.05) do Hilton ras al khaimah na pobočce invia Zličin, hned jsme zaplatili ten cely zajed a podepsali s invia smlouvu z obou stran, s námi na pobočce to řešila N.T. 30.04 nám zavolal M.M. a řekl že cena se zvýšila na ten zájezd a že musíme doplatit 3400 Kč. Pan M. řekl že buď to doplatíme anebo zájezd zruší. Poslal nám novou smlouvou (tu samé kterou jsme už podepisovali) ale s novou cenou. My jsme chtěli vědět v čem problém je, proč jenom tak se může zvýšit ta cena i když jsme už všechno zaplatili a podepsali, a proč musíme podepisovat novou smlouvu.
Na to pan Miškech řekl že to byla chyba na straně Blue Style, že oni to nepotvrdili v čas a proto musíme doplatit. My jsme dorazili do toho Blue Style (pobočka Pankrac), a nám na jejich pobočce řekli, že 18:00 Invia to zrušila (s tím že jsme podepsali smlouvu a zaplatili v 17:00). Pak jsme znovu zavolali panu M., vysvětlili tu celou situaci z Blue Stylu, na co on nám řekl že zkusí to vyřešit s tím Blue Stylem, ale už za cca 5-10 minut poslal do mailu žádost o vracení peněz. Takže situace je taková že Invia nám říká že problém je na straně Blue Style, Blue Style říká že problém na straně Invia, a proč teda za jejich chyby musí platit zákazník? Pan Mišckech vůbec nechce vyřešit situaci, problém který na straně Invia, protože podepsali jsme smlouvu rovnou s Invia a zaplatili jsme rovnou Invia, ale ten přístup k zákazníků je fakt nepříjemný. Blue Style se snaží nějak s námi vyřešit tu situaci a říká že to tak stát nemůže, když už podepsána ta smlouva a záplacen cely zájezd. Takže Blue Styl říká že chyba na straně Invia, což Invia říká že chyba na straně Blue Styl. Ale nakonec my buď přijdeme o zájezd nebo budeme muset zaplatit více, jen proto že CK buď Invia a Blue Style to nemůžou vyřešit mezi sebou. Proč je vina na Zákazníkovi v takovém případě a musí za jejich chyby platit on? Pan Miškech říká že to prostě řešit s Blue Stylem nemůže ani nechce a že buď přijdeme o zájezd nebo doplatime.
Teď konečně cena se zvýšila ještě víc kvůli tomu, že my jsme koupili ten zájezd během víkendové ceny, a pak když invia ten zájezd zrušila, a máme kupovat ten nový zájezd, už tím to dražší ještě o 2000 Kč, a znovu nebylo to na naše straně.

Smlouva o zájezdu č: *** Variabilní symbol : ***

Chtěli bychom jet na ten zájezd co jsme koupili a zaplatili, a který máme podle smlouvy, aby ten, kvůli komu ten problém nastal, tu situaci vyřešil.

3.5.2024 13:20, před 8 měsíci

Cenu zájezdu je možné zvýšit jen ze zákonem stanovených důvodů. Dle § 2530 odst. 2 občanského zákoníku může pořadatel cenu zájezdu zvýšit, zvýší-li se:
- cena za dopravu vyplývající ze zvýšení cen pohonných hmot nebo jiných zdrojů energie,
- daně, jakákoli dodatečná obdobná peněžitá plnění nebo úplaty z cestovních služeb poskytovaných podle smlouvy třetími stranami, které se přímo nepodílejí na poskytnutí zájezdu, včetně plateb spojených s dopravou, nebo
- směnný kurs české koruny použitý pro stanovení ceny zájezdu.

Zároveň pořadatel může cenu z výše uvedených důvodů zvýšit jen, pokud:
- je to výslovně ujednáno,
- zákazník má právo na snížení ceny zájezdu z důvodu snížení nákladů uvedených v § 2530 odstavci 2, ke kterému dojde v době mezi uzavřením smlouvy a zahájením zájezdu, a
- je ujednán způsob výpočtu cenových úprav.

Dle § 2530a občanského zákoníku pořadatel doručí oznámení o zvýšení ceny podle § 2530 odst. 2 v textové podobě zákazníkovi nejpozději dvacátý den před zahájením zájezdu. Oznámení musí být jasné a srozumitelné a musí obsahovat zdůvodnění zvýšení ceny a výpočet tohoto zvýšení. Doručí-li pořadatel oznámení o zvýšení ceny zákazníkovi později než dvacátý den před zahájením zájezdu, nemá zvýšení ceny právní účinky.

Z popisu stížnosti vyplývá, že oznámení o zvýšení ceny zájezdu bylo spotřebiteli sděleno dne 30. 4. 2024 prostřednictvím hovoru. I kdyby oznámení bylo učiněno v textové podobě z důvodů uvedených v § 2530 odst. 2 občanského zákoníku, nemělo by v takovém případě účinky vzhledem ke skutečnosti, že zájezd se měl uskutečnit v období od 19. 5. do 26. 5. Oznámení učiněné dne 30. 4. 2024 by bylo tedy opožděné a neúčinné, jelikož bylo doručeno později než dvacátý den před zahájením zájezdu.

Jestliže spotřebitel uzavřel se společností (v tomto případě Invia.cz, a.s.) smlouvu o zájezdu, je společnost povinna obstarat pro zákazníka zájezd. V tomto případě tedy máme za to, že spotřebitel může trvat na obstarání zájezdu dle smluvených požadavků.

5.7.2024 17:59, před 6 měsíci

9.10.2024 13:01, před 3 měsíci