Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc.
Dne 24.3.24 jsem si objednal několik zboží na eschopu Alza. Jelikož mělo zboží různé časy dodání, nabídl mi web rozdělení objednávky na tři části. S tím jsem souhlasil. Jako místo doručení jsem si vybral Alza box. První dvě části byli doručeny bez problémů. Problém nastal u třetí části. Kdy mi přišla SMS od společnosti DPD, že dodání balíku bude mít zpoždění. Chvíli mi trvalo, než jsem zjistil, o jaký balík se jedná, protože jsem nevěděl o žádném, který by mi měla doručovat společnost DPD a neměl jsem potřebné údaje k tomu, abych mohl danou zásilku vyhledat na webu DPD a zjistit, kdo je odesílatel. To se mi nicméně následně podařilo a zjistil jsem, že jde o poslední část výše zmíněné objednávky. Během několika dnů, mi přišla od společnosti DPD opět SMS tentokrát s informací, že můj balíček byl vyložen na jiném místě – navíc v obchodě s velmi omezenou pracovní dobou, navíc změna proběhla bez mého předchozího souhlasu. Volal jsem proto do společnosti DPD, že jsem si vybral alza box proto, že lze balík vyzvednout kdykoliv. Paní na telefonu slíbila sjednat nápravu, to se ale během 5 dní vůbec nezměnilo, naopak mi chodili stále SMS o tom, že mám balík vyzvednout. 2.4.24 jsem tedy volal do Alzy, kde se mi paní na telefonu omlouvala a domluvili jsme se, že nejjednodušší a nejrychlejší bude zrušit danou objednávku a zboží objednat znovu. S tím jsem souhlasil. Upozornila mě, že peníze mi společnost vrátí až potom, co se zboží vrátí na sklad. A zde začíná ten problém. Do alzy jsem několikrát volal a urgoval vrácení peněz s tím, že mají nějaký problém, že se k tomu musejí vyjádřit ve skladu a spoustu další výmluv. Do této doby mi však peníze nevrátili. Vzhledem k arogantnímu chování Alzy v předchozím případu, požaduji bezodkladné vrácení financí za zboží četně úroku dle ČNB a formální písemnou omluvu za jejich vs. protiprávní jednání.
Objednávka ***
Při koupi zboží na dálku má spotřebitel dle § 1829 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží nárok na to, aby u prodávajícího uplatnil možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů.
V návaznosti na to má prodávající povinnost mu dle § 1832 odst. 1 občanského zákoníku vrátit do 14 dnů od tohoto odstoupení všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od něho na základě smlouvy přijal, stejným způsobem. Zákon připouští pozdržení platby jedině v případě, že spotřebitel ještě nevrátil zboží nebo neprokázal jeho odeslání. Pokud taková skutečnost nenastala, není důvod k pozdržení vrácení peněžních prostředků spotřebiteli. Spotřebiteli doporučujeme, aby si doklady prokazující odstoupení i odeslání zboží uschoval.
Pokud prodávající nevrátí peněžní prostředky ve stanovené lhůtě, ocitá se v prodlení. Spotřebitel tak může požadovat úroky z prodlení dle § 1970 občanského zákoníku (ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.). Nevrácením částky v zákonné lhůtě se z ní stává bezdůvodné obohacení na straně prodávajícího, které je povinen dle § 2991 odst. 1 občanského zákoníku vydat spotřebiteli.
Podnikatele je možné vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.
děkuji za předání případu a Vaše vyjádření. Eviduji, že celá situace je již vyřízena v rámci reklamace ztracené zásilky a to dobropisem pro vrácení platby. U něj si však prozatím zákazník nevybral žádný způsob proplacení a proto jsem od něj v tuto chvíli vyžádala číslo bankovního účtu k proplacení.
Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky
Děkujeme společnosti za poskytnuté vyjádření.
Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl výše uvedené potvrdit, případně stížnost uzavřít.
Tvrzení společnosti je lživé! Při posledním telefonním kontaktu, jsem operátorovi říkal, že peníze můžou poslat zpět na účet, že kterého proběhla platba. Ještě mi děkoval, že to je pro něj nejjednodušší varianta.
Nicméně jsem alze již poskytl údaje, ktere chtěla a nyní čekám na její krok.
děkuji za Vaši zprávu. Refundace platby nebyla bohužel možné a proto jsme k proplacení potřebovali číslo účtu, které nám bylo dnes dodáno. Platba se tedy vrací zpět na účet zákazníka. Přestože platbu vracíme ihned, může v závislosti na bance trvat až 2 pracovní dny, než platbu na účtu uvidí.
Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky
Děkujeme stranám za poskytnutá vyjádření.
S ohledem na výše uvedené nyní přeřazujeme stížnost na spotřebitele, aby po obdržení peněz mohl stížnost uzavřít.