Kaleton Web s.r.o.

#76554Automatické obnovování předplatného

5 měsíců 25 dnů 10 hodin

24.05.2024, před 8 měsíci

Patrik Gertner

Zaregistroval jsem se na žhavénoci a poté jsem si zakoupil členství, bohužel jsem netušil co mě čeká.. pravidelně se mi strhava platba za členství, které jsem nechtěl prodlužovat

Chtěl bych to co nejdříve vyřešit, ideálně zrušením předplatného, může mi prosím někdo pomoct?

26.5.2024 14:27, před 8 měsíci

Jako provozovatel webu zhavenoci.cz je uvedena společnost Kaleton Web s.r.o., proto jsme ji označili jako subjekt této stížnosti.

V obchodních podmínkách společnosti je uvedeno, že předplatné a členství (placené i neplacené) lze zrušit přes sekci Můj účet webové stránky, jejímiž je spotřebitel členem, a to kliknutím na příslušný odkaz vedoucí k odebrání účtu.

Mimo to je možné kdykoliv zrušit předplatné oznámením této žádosti buď telefonicky na čísle 800-144-344 nebo e-mailem na adresu support@zhavenoci.cz. Pro přijetí e-mailové žádosti o zrušení účtu je třeba uvést profilové údaje (uživatelské jméno a e-mailovou adresu), aby mohla společnost ověřit, zda je spotřebitel skutečným majitelem účtu.

Pokud spotřebitel zrušení členství zaslal prokazatelnou formou například prostřednictvím společností uváděné e-mailové adresy, popřípadě se pokoušel zaslat, ale z důvodů na straně podnikatele mu to nebylo umožněno, stačí přeposlat společnosti znovu výpovědní e-mail, a tím prokázat snahu o včasné a řádné vypovězení smlouvy v souladu s všeobecnými obchodními podmínkami společnosti.

Není možné, aby společnost fakticky neumožňovala, popřípadě úmyslně bránila využití některé z uvedených forem ve svých všeobecných obchodních podmínkách pro ukončení smluvního vztahu, pokud se k tomu sama svým výslovným prohlášením zavázala.

Pokud byl závazek řádně vypovězen a došlo přesto ke stržení částky z účtu spotřebitelky, jednalo by se pravděpodobně o bezdůvodné obohacení. Zadržuje-li podnikatel peněžní prostředky spotřebitele bez právního důvodu, jedná se o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt (zahraniční subjekt se sídlem na Slovensku), doporučujeme spotřebiteli, aby se v případě nevyřešení situace v mimosoudním řešení sporů, obrátil na Evropské spotřebitelské centrum působící při České obchodní inspekci například prostřednictvím internetových stránek www.evropskyspotrebitel.cz, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska, přičemž spolupracuje také s mezinárodním spotřebitelským centrem Spojeného království.
Před samotným podáním je vhodné prostudovat informace zde: https://evropskyspotrebitel.cz/co-udelat-nez-nas-kontaktujete/.

Kontakty na ESC ČR:
adresa: Štěpánská 15, 120 00 Praha 2