Na základě zpoždění letu z Male do Istanbulu jsme nestihli navazující let z Istanbulu do Prahy. Tuto skutečnost jsme reklamovali a dne 28.3.2024 nám společnost Turkish Airlines vystavila celkem 4x šek, vždy na 600 EUR.
Nejprve jsem požadoval proplacení šeků přímo v centrále Turkish Airlines v Istanbulu, ale byl jsem odkázán na místní kancelář v Praze kde to údajně bude vyřešeno obratem.
Dne 15.4. jsem tedy kontaktoval pražskou kancelář Turkish Airlines, ti následně chtěli doložit vyplněné žádosti o proplacení včetně čísla účtu. Toto jsem obratem dodal a od té doby se nic neděje.
Několikrát jsem již urgoval emailem, někdy bez reakce, jednou (17.5.) mi bylo sděleno, že šeky jsou refundované a obratem mám peníze na účtu. Bohužel se tak do dnešního dne nestalo.
Proplacení šeků které mi více jak měsíc zadržují
Jestliže byla cestujícímu uznána refundace za zpožděný let společností, měla by společnost refundaci taktéž cestujícímu vyplatit. Pokud bylo přislíbeno cestujícímu vyřešení požadavku v Praze na české pobočce společnosti a cestující postupoval dle pokynů společnosti a řádně vyplnil všechny potřebné podklady společně s žádostí o proplacení částky na jeho účet, měla být v přiměřené době cestujícímu částka na účet společností i zaslána.
Leteckou společnost je možné vyzvat k plnění i tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.
Pokud nedojde ke smírnému řešení, je možné se obrátit se stížností na Úřad pro civilní letectví. Veškeré informace k podání stížnosti nalezne spotřebitel zde: https://www.caa.cz/verejnost/odepreni-nastupu-zpozdeni-nebo-zruseni-letu/formular-stiznosti-cestujicich-v-letecke-doprave/.