ČEVAK a.s.

#77166Odmítnutí reklamace spotřeby vody

02.07.2024, před 6 měsíci

Jiří Zetocha

před pár dny nám dodavatel pitné vody oznámil, že naměřil vysokou spotřebu za poslední období (přibližně čtyřnásobek oproti předchozím obdobím). S vyúčtováním jsem nesouhlasil s odkazem na stabilní spotřeby v minulosti a upozornění, že nedošlo k žádné nehodě ani žádné nadměrné spotřebě. Od oznámení provádím měření, které prokazuje, že k žádné nadměrné spotřebě nedochází. Dodavatel mi nabídl přezkoušení vodoměru, které bude na můj náklad, pokud se ukáže, že je vodoměr v pořádku. Přezkoušení je z mého pohledu zbytečné, neboť měřením v posledních 2-3 týdnech se prokázalo, že vodoměr měří pravděpodobně správně. Reklamaci dodavatel uzavřel s vysvětlením, že více udělat nemůže, ale já neumím prokázat něco, co neproběhlo (tedy žádná nehoda/nehoda). A fakturu musím zaplatit. Samozřejmě s tím dále nesouhlasím a fakturu hradit nechci, ale samozřejmě dodavatele má silnější postavení ve smyslu zastavení dodávek vody. Mám nějaké možnosti, jak se bránit?

Děkuji předem.

S přátelským pozdravem

Jiří Zetocha
Mobil ***
Email ***

Vodné

Rada, jestli jsou nějaké možnosti, jak se bránit. Nemám problém s medializací případu.

5.7.2024 09:02, před 6 měsíci

Jestliže spotřebitel obdržel vyúčtování vody s několikanásobně vyšší spotřebou oproti předchozímu období, může vyúčtování u dodavatele vody reklamovat dle zákona o vodovodech a kanalizacích. Reklamace se však v tomto případě nejspíše neobejde bez odborného přezkoušení vodoměru.

Dle § 17 odst. 3 zákona o vodovodech a kanalizacích má-li odběratel pochybnosti o správnosti měření nebo zjistí-li závadu na vodoměru, má právo požádat o jeho úřední přezkoušení. Provozovatel je následně povinen na základě písemné žádosti odběratele do 30 dnů ode dne doručení žádosti zajistit přezkoušení vodoměru. Dle dostupných informací spotřebitel má právo požadovat, aby se zkouška uskutečnila přímo v odběrném místě.

Pokud při přezkoušení bude zjištěno, že vodoměr vykazuje vady, bude zkoušku hradit dodavatel vody. V opačném případě ji hradí spotřebitel.

Žádost o úřední přezkoušení správnosti vodoměru je možné směřovat ke společnosti ČEVAK a.s. prostřednictvím formuláře, který spotřebitel s dalšími informacemi nalezne na webové adrese: https://www.cevak.cz/cs/vodovody/vodomery/prezkouseni-vodomeru.

9.10.2024 12:42, před 3 měsíci

29.11.2024 10:25, před měsícem