Vážení,
rád bych tímto podal stížnost na poskytování služeb a postup společnosti O2 při uzavírání smluv.
Dne 15. srpna 2022 jsem telefonicky uzavřel smlouvu s Vaším obchodním zástupcem na službu mobilního internetu O2 Internet MAX Stříbrný s 5G modemem. Během tohoto hovoru jsem se výslovně ptal, zda je smlouva bez závazků a zda ji mohu kdykoliv vypovědět bez jakýchkoliv dalších doplatků. Váš prodejce mě ujistil, že tomu tak je, rozhodně se nezmínil, že modem je rozložen do splátek na 60 měsíců.
Na základě této informace jsem dnes, 2. července 2024, internetovou službu vypověděl, protože ji již dále nevyužívám. Byl jsem však nemile překvapen, když jsem obdržel oznámení, že musím doplatit přibližně 3600,- Kč za modem, který jsem měl údajně ve splátkách. O této skutečnosti jsem nebyl při uzavírání smlouvy informován.
Považuji tento postup za velmi neseriózní a zavádějící. Žádám Vás tímto o okamžité přehodnocení této situace a zrušení požadavku na doplatek za modem. V opačném případě budu nucen podniknout další kroky k ochraně svých práv, včetně obrácení se na příslušné regulační orgány a spotřebitelské organizace.
Doufám, že se jedná o nedorozumění, které bude rychle a spravedlivě vyřešeno k oboustranné spokojenosti.
O2 Internet MAX Stříbrný s O2 TV s 5G modemem
Společnost O2 Czech Republic a.s. poskytuje obecně modem pouze na splátky, kdy se jedná o koupi produktu, který je splácen v měsíčním vyúčtování se souvisejícími službami. V tomto případě však bude záležet na dohodě stran a na tom, co ve smlouvě bylo ujednáno. Jestliže však při sjednávání smlouvy byl spotřebitel zaměstnancem informován o možnosti zrušení smlouvy "bez závazků" a i o možném navrácení modemu, je takové jednání závazné pro společnost dle § 430 občanského zákoníku.
Podnikatel by byl povinen vzít si modem zpět také v případě, že byl pouze zapůjčen v rámci zakoupené služby a pokud je to takto uvedené ve smlouvě, nikoliv však pokud byl modem koupen na splátky od daného podnikatele.
Mohlo by se případně také jednat o uvedení v omyl podle § 583 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, podle kterého platí, že pokud někdo jednal v omylu o rozhodující okolnosti a byl-li v omyl uveden druhou stranou, je právní jednání neplatné.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Českém telekomunikačním úřadu. Tato služba je zpoplatněná 200 Kč (pokud se spor týká peněžitého plnění, je poplatek 4 % z této částky, avšak nejméně 200 Kč). Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://www.ctu.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://www.ctu.cz/kontakt.
je nám líto, že musíte řešit uvedenou situaci. Zařízení je možné zakoupit dvěma způsoby - jednorázovou platbou nebo na splátky. V případě, že je HW zakupováno na splátky, musí o této skutečnosti být zákazník informován.
Abychom mohli situaci prověřit a naslechnout zmíněný hovor, požádáme Vás o doplnění čísla služby internetu a data narození majitele na e-mail info@o2guru.cz s odkazem na tuto stížnost. Následně Vás budeme informovat o výsledku.
Kreuziger Jakub
Guru pro Social Media, O2
Dne 11.7.2024 jsem napsal společnosti O2 email s doplněním jejich požadavků ohledně mé identifikace.
Byl bych rád, kdyby komunikace probíhala spíše přes tento portál.
Děkuji
děkujeme za doplnění potřebných údajů a informací. Po prošetření a naslechnutí hovoru ze dne 15. 8. 2022 bylo zjištěno, že ze strany konzultanta nedošlo k pochybení a byl jste v hovoru upozorněn na fakt, že je modem objednáván/zakupován na splátky po dobu 60 měsíců, s čímž jste souhlasil. Vyúčtování tak bylo vystaveno v pořádku v souladu s platnými podmínkami a ceníkem služeb.
Děkujeme za pochopení.
Kreuziger Jakub
Guru pro Social Media, O2
je možné mi záznam hovoru poslat na můj email?
svou žádost o poskytnutí záznamu hovoru je možné zaslat na e-mail poverenec@o2.cz. Požádáme tak o zaslání žádosti na tento e-mail. Kolegové e-mail zpracují a odpoví Vám.
Jakub Kreuziger