Včera jsem zakoupil tři masové výrobky v jejich prodejně - stánku před OC Tesco Říčany. Zaplatil jsem něco přes dvě stě korun. Po odchodu mi přišla divná, resp. podezřele vysoká cena oproti váze zboží, takže jsem doma všechny výroby převážil s následujícím výsledkem:
1. gothajský salám - na váze 215 g - na účtence 0,328 kg
2. vepřový sulc - na váze 325 g - na účtence 0,436 kg
3. dunajská klobása - na váze 195 g - na účtence 0,318 kg
Všechny tři výrobky tedy byly výrazně převáženy a tedy i nadceněny! Váhu má prodejce otočenou tak, že na její displej z místa zákazníka není vůbec vidět, stejně tak i elektronickou pokladnu.
Zboží vracet ani měnit nechci - už jsem ostatně část spotřeboval. Nechci ani vracet tu část peněz, která byla účtována neoprávněně. Bylo by ale krásné, kdy majitel firmy udělal vše pro to, aby se tyto podvody s váhou již v budoucnu neopakovaly.
Mohu doložit jak originál účtenky, tak i fotografie všech tří výrobků na naší domácí váze.
Jestliže zakoupená věc nemá očekávané vlastnosti, je třeba ji reklamovat u prodávajícího. Spotřebitel by v tomto případě měl nárok na dodání nové věci bez vad, a nebylo-li by to možné, má nárok na odstoupení od smlouvy. K uplatnění reklamace není potřeba předložit doklad o zaplacení. Je však ale nutné prokázat, že zboží bylo zakoupeno u prodávajícího (například výpisem z účtu atd.).
Prodávající je rovněž povinen prodávat výrobky ve správné hmotnosti dle § 3 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. V případě pochybení se jedná přestupek dle § 24 zákona o ochraně spotřebitele, za který může Česká obchodní inspekce udělit prodejci sankci. Podnět k prošetření lze podat zde https://www.coi.cz/podatelna/.